Kamuoyunda Gezi Parkı eylemleri olarak bilinen ve toplumsal bir patlamaya dönüşen Gezi eylemleri eşcinseller için de görünürlük ve mücadele alanı olarak bir potansiyel oluşturdu. AKP iktidarının hoyrat ve dikta yönetimine karşı eşcinseller de LGBT Blok adı altında Gezi Parkı’nda ilk günden itibaren stand açtı ve polis şiddetine karşı verilen mücadelelerde ön saflarda yer aldı. Öyle ki CNN International dahi İstanbul Taksim’den yaptıkları canlı yayında, muhabirleri tarafından polis şiddetine direnen gruplar arasında LGBT’lerin de vurgulanmasını sağladı.
Türkiye’deki medyanın iktidarın hakimiyeti altına girdiği de ilk kez bu kadar net olarak görüldü. Öyle ki direnişin en can alıcı saatlerinde penguen belgeseli gösteren CNN TÜRK direnişin istemeden de olsa itici kuvveti olurken, HaberTürk, NTV gibi iktidara desteği abartan diğer ’eski’ merkez haber kanalları da halkı sokağa dökmek için onların kapılarını çalan 3 maymunlar oldular adeta... Özellikle Halk TV, Cem TV, Ulusal Kanal, Artı 1 gibi küçük muhalif kanallar ise yayınları ile halkın adeta aç kaldığı enformasyon ihtiyacını karşılayarak ülkenin isyanına tercüman olan yeni yan medya alanları oldu.
Özellikle polisin inkâr edilmesi ’günah’ sayılabilecek kadar şiddet uygulaması ile doruğa çıkan, yüzüne doğrudan gaz püskürtülmesi karşısında dik duran kırmızılı kentli kadın figürü ile simgeleşen direniş eylemlerinde eşcinsellerin terazinin denge unsurlarına dinamik kattığı açıkça görüldü. Özgürlük mücadelelerinin turnusol kâğıdı kabul edilen eşcinseller eylemlere katılırken şu başlıkları sıraladı:
- Erkek şiddeti,
- Devlet ve polis şiddeti,
- Sistematik olarak devam eden homofobi ve transfobi,
- Nefret cinayetleri
Bu hayatî başlıklardan da anlaşılabileceği gibi, eşcinseller gökkuşağı bayrağı altında, Gezi Parkı’nın korunması ile birlikte kendi yaşam özgürlüklerini haykırmak için de oldukça fazla sebep buldu. Özellikle son dönemde Başbakan’ın artan otoriter dili de eşcinselleri oldukça tedirgin etti. Yine son çeyrekte Türkiye’deki eşcinsel toplumu rahatsız eden iktidarın eylemlerine bakarsak, ana muhalefet partisi CHP’nin meclise sunduğu eşcinsellere yönelik hak ihlallerinin araştırılmasını yönelik BDP’nin de desteklediği önerge reddedildi. Reddedilirken de AKP’li Milletvekili Türkan Dağoğlu’nun eşcinsellere yönelik ’anormal’ tanımlaması da ’travmatik’ bir etki olarak eşcinsellerin toplumsal belleğinde yer buldu ve iktidara yönelik öfke birikimini de yakın dönemde tetikleyen unsurlar arasında yer aldı.
Yukarıda belirttiğim notlar arasında LGBT BLOK, ’2002’den bu yana sadece bizim bildiğimiz rakamlara göre 70 trans birey öldürüldü, geçtiğimiz yıl 18 trans kadın nefret cinayetine kurban gitti. Eşcinsel çocuklar aileleri tarafından kaçırıldı, öldürüldü. Evlerimiz mühürlendi, yaşam alanlarımıza kurşun sıkıldı,’ diyerek mücadelelerinin temelinin sağlamlığına vurgu yapmaktan çekinmedi.
Sosyal medyada da kısa sürede örgütlenen LGBT BLOK özellike feminist gruplarla birlikte diğer direnişçilere özellikle homofobik ve transfobik dil konusunda uyarılarda bulundu, farkındalık yarattı.
Direnişe katılanlar arasında yer alan eşcinsellerden aynı zamanda bu yıl üniversiteyi bitiren Yusuf Aslan Kalem (24), ’Önceden sadece Başbakan’ın da dediği gibi pek gitmediğim Gezi Parkı’ndaki ağaçları korumak için yola çıkmıştım. Pek politik birisi de değilim. Fakat sonra Türkiye’deki iktidar dilinin aslında ağaçları aşan bir çemberde beni sokağa çektiğini fark ettim. Eğer bugün de sokaktaki halk ile yürümezsem bir daha hiçbir zaman kendimi özgür hissedemeyeceğimi fark ettim. Biber gazlarına ben de diğerleri gibi maruz kaldım. Benim için gözlerimden gelen yaş, özgürlük için atılan alın teri olmuştu sanki. Kimliğimden dolayı beni ezmeye çalışan iktidara karşı ilk kez sesimi yükseltebiliyordum,’ diyerek eşcinseller için direniş ruhunun kendi içindeki yansımalarını anlattı.
Yusuf Aslan Kalem
Taksim’de eşcinsel kafe işleten Ulaş Pekin (35) ise, ’LGBT’ler bu direnişte çok önemli görev aldı. Dolayısıyla stand açmanın amacı bu rolü vurgulamak ve direnişe destek olduğumuzu herkese göstermek. Bugün ben de burada olmazsam bir daha hiçbir zaman konuşma hakkımın olmayacağını düşündüm,’ diyerek eylemler hakkında görüşlerini paylaştı.
Eylemde yaralanan eşcinsellerden Cihan Arslan (27) ise, ’İlk günden beri polisle karşı karşıya kalan gruptaydım. Polis beni hedef alarak gaz bombası ile bana ateş etti. Bacağımdan yaralandım. Rapor aldım. Şimdi hukukî süreci takip ediyorum. Başbakan’ın bizi ötekileştirmesinden bıktım. Kendinden başkasına nefes alma alanı bırakmayan bir iktidar tarafından yönetilmek istemiyorum,’ sözleri ile yaşadıklarını anlattı.
2007 yılında AKP’ye oy verdiğini söyleyen eşcinsellerden Murat Aktaş (29), ’o zamanlar mağdur bir kitleyi temsil ettiklerini düşünüyordum. Fakat çok yanılmışım. Artık eylemlere ben de katılmaya başladım. Yediğim biber gazı zamanında yaptığım hatanın yanında hafif kalıyor,’ diyerek pişmanlığını dile getirdi.
Peki, özellikle son polis baskınından sonra halk ve polisi karşı karşıya getiren Başbakan bu dilinden neden vazgeçmedi? Cevap aslında eşcinsellerin kültürümüze ters olduğunu söyleyen, sosyal medyaya savaş açan, camide can pazarı yaşayanları içki içtiler şeklinde yaftalayan, 3. köprüye Alevi katliamcısının adını veren dudak arasında gizli: Tek adam egosu!
Buna karşılık görünen o ki ya iktidar terbiye olacak, ya da Türkiye iç savaş tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Belki de CNN’in ünlü sunucusu Christian Amanpour’un Başbakan’ın danışmanına dediği gibi gösteri bitti! Eşcinseller de diğer ezilenler gibi faşizme karşı omuz omuza diyerek terazide kendilerine yer açacak.
yorumunuza teşekkür edrim.Ben bu defa sizin yrumunuza sadece ve sadece tek cümle ile cevap vereceğim.TÜRK TÖRESİNDE KANUN MUKADDESTİR!!! Yazan :qazxswBeğen (1 kişi bu yorumu beğendi.)
Kardeşlerim:Kanun mukaddestir.Göktürklerde törelere karşi gelen katiyyen af edilemez,10 kişilik bir manga savaşçı tarafından oklanarak öldürülürdü.Bu gün TC hükümetı sadece biber gezı ile yetinmektedir.Lutfen iyi düşününüz.Sizler altayların çocuklarısınız. Yazan :qazxswBeğen (1 kişi bu yorumu beğendi.)
Akp oy veren genç LGBT`leri tekrar tekrar uyarıyoruz..akp hedefi heteroseksüel aileyi koruyarak lgbt bireyleri diskalifiye etmektir..Zor yaşam süren , cinsel kimlikleri ve cinsel yönelimleri nedeniyle işten atılan , zorunlu sex işçiliği dayatan hükümete nasıl olurda savunabilirsiniz.. Dünya`ya lgbt `ler konusunda daha ileri ve güven verici adımlar atarken akp eşcinsel yaşam haklarına olan savaşını göremiyorsanız malesef bu kendi kendinizin intiharıdır..Apolitikliği bırakaıp DİRENİŞE GEÇİNİZ!!SİZİ TANIMAYAN HÜKÜMETİ SİZDE TANIMAYINIZ..AKSİ TAKDİRDE SİZDE HOMOFOBİ VE TRANSFOBİ AŞINA SU KATMIŞ OLACAKSINIZ...... Yazan :kutu2121Beğen (4 kişi bu yorumu beğendi.)
cok sukur insanlar uyandi artik hesabi sorulacak cok sey var teker teker alinacak hakkimiz KURTULUS YOK TEK BASINA YA HEP BERABER YA HICBIRIMIZ ! Yazan :simonlapiere93Beğen (2 kişi bu yorumu beğendi.)
arkadaşlar olay şuanda sadece eşcinsel olayı değildir ki bir çoğunuz eşcinsellerin bu olaylara karışmaması konusunda hem fikir bu bizim cinsel yönelimimiz,bizi heterolardan ayıran tek fark bu ötekileştirme sıkıntısından bahsederken kendi içimizde bu ötekileştirme çabası niye? şunuda unutmayalım orda kimse keyfinden tomaların altına yatmıyo yerlerde sürüklenmeden sizi bilmem ama ben keyif almıyorum biber gazı solumak hoş değil ama belki yarınlarda daha rahat nefes alırız herşey özgürlük için barış için onurlu bir yaşam için.. Yazan :durgun_30Beğen (3 kişi bu yorumu beğendi.)
Polis şiddetine destek çıkanlar bugüne kadar polis tarafından tartaklanan-dövülen yüzlerce eşcinselin, para cezası kesilen ve işkence gören yüzlerce transseksüelin vicdan muhasebesini nasıl yapar acaba? Ya da provokatör, marjinal dedikleri insanlar arasında rahatça öpüşebilen eşcinselleri (ben, defalarca!) nasıl anlamlandırır? Yazan :tabarnacBeğen (1 kişi bu yorumu beğendi.)
Demokrasiyi hala sandıktan ibaret sanmayı önceden cahillik sanırdım ama artık kötü niyet arıyorum altında. Demokrasi iyi yönetilme arayışıdır, çoğunluğun son sözü söylemesi değil. İnsanlar anneleri babaları bile kötü davranınca onları sorguluyorlar, isyan ediyorlar neden seçtiğimiz insanlar diktatörleşince meydanlara çıkmayalım? Yazan :tabarnacBeğen (4 kişi bu yorumu beğendi.)
bu eylemcileri kesinlikle desteklemiyorum,bu parki ve yesili korumakdan cikti arkadaslar,illegal gruplarin catismasina vardi,akli selim insanlar evinde,sandikda ders vereceksin iktidara,ilk ucgun tepki guzeldi artik dengesizlesdiler..dikkat edin tek tek kameradan bulacaklar Yazan :olgistanbolBeğen (7 kişi bu yorumu beğendi.)
uyan türkiye ! Yazan :hey_judeBeğen (2 kişi bu yorumu beğendi.)
bu eylemler bitmemeli hükümet gördü artık insanların gücünü. o yüzde elli dedikleri kısımı açın internette izleyin 10 tanesinden 3 ü aklıselim tipler!! geri kalanı zeka seviyesi ilkokul bile değil Yazan :keepcalmBeğen (4 kişi bu yorumu beğendi.)
yargının ve basının bağimsızlıgının olmadığı bır yerde yaşıyoruz bu olanlar normal norma olmıyan ise bu gelişen olaylara sessiz kalınmayan halkımızı hükümetin eleştirmesi emin olun gezi park ta unutulcak reyhanlı unutuldu askerıye de bombalar patladı sayısız şehıt verdık unutuldu küçük yaşda çocuklara tecavüz edildi unutuldu v.s v.s demekki insanlığimizida unutuyoruz ...akapeli recep seni hiç bir zaman unutmıycaz.... Yazan :hadibeBeğen (4 kişi bu yorumu beğendi.)
bazı haberleri maalesef şaşkınlıkla okudum,seçimlerdeki haksızlıkları hileleri bile bile hala seçimlerde sandıkta hakkını ara demek gibi bir saçmalık olmaz!hiç bir şekilde demokratik olmayan kişisel özgürlüğün hiçe sayıldığı yargıgının sadece hükümetin tekelinde olduğu sırf elinde türk bayrağı olduğu için yerde tekmelenen insanların olduğu ülkedeki olayları görmezden gelmek onursuzluktur!! Yazan :durgun_30Beğen (3 kişi bu yorumu beğendi.)
hitlerde çoğunlıkla iktidara gelmişti hemde seçimle arkadşlar kafanız hala kumda g...dışarda direnmezseniz mücadele etmezseniz size hak vermezler özgürlük vermezler o ibne diyenler orada bulanan arkadaşlarımızın direnişini görünce utandıklarından eminim lütfen taraf olabilirisniz, güçlüden yana olabilirisniz ama verilen mücadeleyi küçümsemeye sizin gücünüz düşünceniz fikriniz zikriniz yetmez her yer taksim hery er direniş onurlu mücadele veren arkadşlarımın yüreklerinden öpüyorum .. Yazan :newgostakBeğen (5 kişi bu yorumu beğendi.)
Halen %50 edebiyayı yapanlar ya demokrasinin ne olduğunu bilmiyorlar ya da koyun yerine konulmaktan hoşlanıyorlar.. Haa ya da devletten bol sıfırlı rantları var... Ben anlamıyorum arkadaş,dünyanın neresinde (İranda bile yok bu) toplumun çoğunluğu beni seçti diye (sözde) azınlığı ezme hakkım meşru görülmüş??? Demokrasi denilen şey sizin gibi düşünmeyenlere bakışınızla ölçülür... Bu kadar basittir bu ,anlamamak için bu çaba niyeyse... Yazan :erkeksiP32Beğen (4 kişi bu yorumu beğendi.)
Gezi Eylemlerine destek vererek sitedeki gezi eylemlerine destek vermeyenleri dışlıyorsunuz şu an.Taraflı bir sitede bulunmak istemiyoruz.Ya tarafsız olun ya da bizler gidelim Yazan :WolkaNBeğen (3 kişi bu yorumu beğendi.)
her kez bir kişi yi ikna etse gene yeter ben gay bir birey olarak kime oy vereceğimi kendime saklıyorum ama Avanta Kapma Partisine ( A K P ) asla vermeyeceğim bu belli Yazan :Old_TeenBeğen (4 kişi bu yorumu beğendi.)
Eşcinsel duyarlılığı çok önemli ama benim için Gezi`ye destek vermemin en büyük nedeni, 31 Mayıs sabahı ve onu izleyen günlerde silahsız pırıl pırıl insanlara uygulanan şiddettir. Asker devletinden kaçarken polis devletine yakalandık ki daha tehlikeli.. Asker kışladadır ama polis aramızda... Yazan :elbesoturcoBeğen (1 kişi bu yorumu beğendi.)
verilen her bir oyun değeri, verilen diğer oylar kadardır, lütfen oy vermeniz gerektiğinde hakkınıza sahip çıkın.aksi takdirde meydanlarda hak aramaya kalkarken bile haksızlıklara uğrarız.apolitik olmakla gururlanan garip bir mentalite yaygınlaştı,apolitik hiçkimse yoktur; ülkenin yönetimi,yaşama tarzınız hakkındaki düşünceleriniz sizin siyasi görüşünüzdür ki bu her normal zekalı bireyde mevcuttur.oy verdiğiniz partiyi tamamen beğenmek zorunda değilsiniz, öyle bir olasılık da zaten yok gibidir,size en yakın olanı seçin ve seçimden sonra da hesabını sorun ;ya da yalnızca şikayet etmeye devam edelim kendi kendimize... Yazan :adana_42aktifBeğen (6 kişi bu yorumu beğendi.)
Yuzde 50 ile gelmıs bır hukumete saygı duymak lazım arkadaslar netıcede cebaınızı sandıkta verırsınız bu eylemler bellı kımın n ıcın yaptıgı zaten şuuru yerınde olan ınsanlar evınde oturuyor cevreye zarar verılıyor bu eylemlerle kımın hakkını gasp etmsı oluyorsunuz. Yazan :Genc27AktifBeğen (15 kişi bu yorumu beğendi.)