TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, iktidar partisini itiraz ettiği “anayasada eşcinsellere güvence” maddesinde ara formülle anlaştı. Eşcinsellere “ayrımcılık yapılamayacağı” eşitlik maddesinin gerekçesinde yer alacak. Bu düzenleme sırasında AK Partili ve CHP’li üyeler arasında tartışma çıktı. AK Partililer “Siz aynı cinsten evlilikler olmasını mı istiyorsunuz?” tepkisini gösterdiler.
TARAFLAR BİRER ADIM ATTI
Uzlaşma Yazım Komisyonu din “eşitlik” ve “çocuk hakları” maddelerini ele aldı. Yazım çalışmaları başladığından bu yana CHP ve BDP, gay, lezbiyen başta olmak üzere tüm LBGT vatandaşlara da ayrımcılık yapılmasının önüne geçilmesi için eşitlik maddesinde “cinsel yönelim” ifadesinin yer almasını istiyordu. Ak Parti ise buna başından beri şiddetle karşı çıktı ve bu ifadenin maddenin gerekçesine bile yazılmasına izin vermedi.
ORTA YOL BULUNDU
Dün sürpriz bir uzlaşma sağlandı. CHP ile BDP, cinsel yönelim ifadesinin madde metninde yer almasından vazgeçti ve “gerekçede bunu yazalım” dedi. AK Parti de ısrarından vazgeçti ve cinsel yönelim ifadesinin gerekçede yer alması benimsendi. Komisyon metnine “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili ayrımcılık yasağı gerekçede ifade edilecektir” notu düşürüldü.
TÜRBANLI VEKİLE YOL AÇILIYOR
Eşitlik maddesinde bir başka uzlaşma ise siyaset ve kamuda kadın kotası uygulanmasının yolunu açan fıkrasında sağlandı. Maddedeki, devletin kadınların siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlardaki hak ve özgürlüklerini kullanmasının önündeki zorlaştırıcı engel ve her türlü ayrımcılığı ortadan kaldıracak tedbirler alacağına ilişkin hüküm, kamunun yanı sıra kadın milletvekillerine de türban serbestisi getireceği şeklinde yorumlanıyor. Komisyon, görüşülen başka maddelerde de bu yönde ön uzlaşma sağlamıştı.
Dün ele alınan eşitlik maddesi şöyle yazıldı:
“Devlet, kadınların siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlardaki hak ve özgürlüklerini kullanmasını ve bunlardan yararlanmasını zorlaştırıcı engelleri ve her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırmaya yönelik tedbirleri alır. Kadınların, TBMM, siyasal partilerin genel merkez ve il örgütleri, üniversiteler ile sendika ve üst kuruluşların yönetim organları, il genel meclisi, il belediye meclisi ve büyükşehir belediye meclisi gibi seçimle gelinen görev ve mevkilerin yanı sıra, idare ve yargı organları ile mesleki konumlara erkeklerle eşit katılımını sağlamak amacıyla kota uygulaması da dahil olmak üzere özel önlemler alınır.”
ÇOCUKLAR DİLİNİ ÖĞRENSİN
Çocuk hakları maddesinde, çocukların kendi kültüründen yararlanması hükmüne AK Parti, CHP ve BDP sıcak baktı, MHP karşı çıktı. BDP, maddeye “Çocukların kendi dilini kullanma hakkı” ifadesinin de konulmasını istedi ancak bu destek görmedi. AK Parti ve CHP, bu tür konuların ve eğitim maddesinde ele alınabileceğini belirtti. Üzerinde uzlaşılan hükümlere göre çocukla ilgili her durumda çocuğun üstün yararı gözetilecek, çocukla ilgili kararların alınmasında çocuğun katılımı sağlanacak. Çocuğun tutuksuz yargılanması esas olacak. Tutukluluk veya hükümlülük hallerinde çocuk yetişkinlerden ayrı olarak ve yaşına uygun kurumlarda bulundurulacak. Maddeye göre, 18 yaşını doldurmayan herkes çocuk sayılacak.
ÇİZGİLERİNİZE KARIŞIYOR MUYUZ?
CHP’li Atilla Kart, AK Partililere “Komisyonu oyalamayın. Başkanlık sistemini çekecekseniz çekin” dedi. AK Partili Mehmet Ali Şahin, “Bu bizim vereceğimiz karar. İsteğimiz zaman çeker ya da çekmeyiz. Biz sizin kırmızı çizgilerinize karışıyor muyuz” dedi.
daha ordudan atılanlar ya da zorla askerliğe alınanlar var. O durumu, çözmek zorundalar. Yazan :looterapBeğen (1 kişi bu yorumu beğendi.)
Peki ordu da (tsk) escinsellik hala atilma sebebi. Escinsel bir rutbeli ordudan atildiginda tsk daki kanun mu gecerli yoksa bu onaylanan ayrimcilik yapilamaz maddesi mi gecerli olur? Biri bana bunu soyleyebilir mi? Cunku ordudan gay oldugundan dolayi atilan cok kisi var ve gay cok subay astsubay var. Yazan :medulaBeğen (3 kişi bu yorumu beğendi.)
arkadslar hükümet bu konuda hicbişey yapmayacak buna eminim Yazan :adiyamanloveBeğen (2 kişi bu yorumu beğendi.)
ya acık daha duyarlı oslalar vekillerrr bos yere mi seciyorz onları ben ailemden baskı görüyorum kimse sesimi duymuyor Yazan :adiyamanloveBeğen (1 kişi bu yorumu beğendi.)
Eşcinselliği kabûllenemeyen milletvekillerimiz var... Ne kadar etellektüel bir toplum olduğumuz ortada! Evliliği mi savunuyorsunuz diyor? Evet. Evliliği savunuyor. Hangi gerekçe ile karşı çıkıyorsun? Ak Partiye oy vermiş biri olarak bu tutumu lânetliyorum. Yazan :ask_olsnBeğen (2 kişi bu yorumu beğendi.)
yasal çıksa ne olacak. Türkiyedeki eşcinsellerin %90ı gizli, aile arkadaş ve iş baskısından. diyelim almanyadaki gibi oldu kaç kişi açıklar. kaç kişi o istediğini yaşar anca %2-3ü geçmez. toplum bunu yemez. yeni nesilde de aynı tas aynı hamam. ben açıklasam direk işimi kaybederim. Yazan :cilekP_egeBeğen (5 kişi bu yorumu beğendi.)
En fazla escinsel secmen ve milletvekili akp de mevcut.anayasada Lgbt haklarina karsi cikarak bu durumun devamini savunuyorlar. Escinsel evliliklere karsi cikanlar mevcut karma evliliklere onay veriyorlar. Neticede Turkiyede milyonlarca evli erkek ve kadin escinsel var. Yuzbinlerce cocuk anne ve babasinin cinsel kimliginden habersiz. Bu celiskili durumu
savunanlar bir daha dusunsun. Lgbt karsiti politalar milyonlari mutsuz ediyor.Birakin bu yanlis politikalari.Herkez icin evlilik esitligi istiyorum. Yazan :olgun444Beğen (6 kişi bu yorumu beğendi.)
Ne kadar uzlaşmacı, ne kadar da demokratik canım bu AKP! Farklı etnik kimliklerden çocuklar kendi kültürlerini öğrensinler, kendi dillerini konuşsunlar, böylece mutlu bir çocukluk geçirsinler öyle değil mi ? Ama eşcinsel çocuklar okullarda milletin maskarası olsun, mahallesinde alay konusu olsun, mutsuz bir çocukluk geçirsin, kimisi intihar etsin, kimisinin psikolojisi onarılmaz şekilde bozulsun, hayatları kaysın. Böylesi bir zihniyete sahip insanlara devlet yönettiriyoruz, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kara bir leke. Yazan :hawtboiBeğen (11 kişi bu yorumu beğendi.)
her şeye rağmen olumlu bir başlangıç adımı.bizlerde bu konuda mücadeleci olmamız gerekir.diye düşünüyorum.herkese sevgiler Yazan :olgundenizciBeğen (3 kişi bu yorumu beğendi.)
araştırdıgıma göre yasal baglayıcılıgı yargı mensuplarının takdirlerine burakılan, bir anlamda anayasal baglayıcılıgı olmayan,bir gelişme...ülkedeki yargı sistemini düşünürsek bence göstermelikten öte bir gelişme olmayacak! ne olursa olsun yıllardrı turlu baskı ve magduriyet yaşamaış olan eşcinseller için benzer şeylerin hala devam etmesine karşı yasal güvence vermeyen bir adım. eşcinsel haklarını savunan chp ve bdp için olmaz sa olmaz olamalıydı ve anaysada eşcinsellerde hukuk devletine yakışır şekilde anayasada eşitt vatandaş olarak tanındıklarını gösteren maddede yerlerini almalıydı..yinede eşcinsellerin hakalrını bu noktaya kadar savunan chp li ve bdp li vekillere yaşanan drama sırt çevirmeyip,eşcinsellerden ana oldukları için teşeekür etmek istiyorum! Yazan :karokiziBeğen (9 kişi bu yorumu beğendi.)
Fakat, cinsel yönelim ayrımcılığıyla ilgili bölüm, eşitlik maddesinin `gerekçesi içerisinde yer aldı maalesef. Yani, Cinsel yönelim ayrımcılığının doğrudan eşitlik maddesine `girmemesi` üzerinde uzlaştı bütün partiler. Mücadele istenilen tatminlik de olamadı daha! Yazan :mert_firathBeğen (3 kişi bu yorumu beğendi.)