AnaSayfa | Haber | Sohbet | Radyo | Burçlar | ilanlar | iletişim
Turkish English German  
İçinizdeki Ses! Gabile.com   misafir00:[Mersin] Mesajını heyecanla bekliyorum.     |     alain_delon:[istanbul] Sen sen ol herkesin hayali ol ama kimsenin hikayesi olma... .     |     Kentsel_donusum:[Bursa] selamlar bursadan seviyeli gizlilik icinde görüşmek istersen yazz.     |     Poseidon93:[Kocaeli] İstanbul Anadolu Yakasından yeri olanlar yazabilir. .     |     aks68pas:[Aksaray] sadece olgunlar bir mesaj mesafesindeyim.     |     anfb34:[istanbul] Mutlu bir gün diliyorum herkese.     |     LonelyAngel80:[istanbul] Ekim başında Balıkesir Akçayı gezmek istiyorum. Oraya yakın yerlerde misafır alacak var mı?.     |     deterministik:[Samsun] Tüm GaBiLe platformuna iyi günler dilerim, gününüz neşe ile geçsin..     |     buyuksvr:[istanbul] yeri olan olgunlar bekliyorum.     |     BLackBoy03:[Kocaeli] orta asyalilar yaza bilirmi izmit 😉.     |     xxxxmen:[Ordu] oksijen diyarı ordudan selamlar beraber olmak dileliğle buluşalım ordu güzel yer.     |     esinizoolurumm:[istanbul] esinizoolurumm:[Selam şekerler herkesi bekliyorum. Mecidiyeköy.     |     Mertchaserap:[istanbul] Önce insanlık...     |     karamelle:[istanbul] SİSLİ BOMONTİ NOBETCİ HEMSİRE :D.     |     esinizolurum:[istanbul] esiniz olurum:[İstanbul] Selam yazın tanısalım. Mecidiyeköy.     |     olgunsevenankli:[Ankara] 180 90 57 YAŞINDA ANKARADAN KENDİ HALİNDE BEKAR BİRİ .     |     By_ap_3939:[Kirklareli] By_ap_3939.     |     olgungrupcupsf:[istanbul] olgungrupcupsf:[İstanbul] Mecidiyeköy. Herkesi bekliyorum..     |     Saygl:[istanbul] Sadece hafta içi gündüz bana yakın haznedar Merter b.köy Ataköy esenler yeri olanlar..     |     Ezel1905:[istanbul] Heyyyy 🤚.     |    
Login
Lütfen Bilgilerinizi Giriniz.
Rumuz:
Şifre:
Şifremi Unuttum

Şu an Online
537 Üye var




Hızlı Ara | Detaylı Ara | Özel Ara | Yeni Üyeler | Popüler 100 | Haziran TOP 10
Haber | İş hayatında LGBTİ`ler:

İş hayatında LGBTİ`ler: "Derhal terk edin burayı"


Türkiye`de LGBTİ`ler işsiz kalma, iş bulamama veya ayrımcılığa uğrama endişesiyle cinsiyet kimliklerini gizlemek zorunda.

Yayınlanma tarihi: 14 Aralık 2018 Cuma, 11:42
"Beyaz yaka statüsüne ulaşamadım. Asla iş bulamadım. İş bulamadığım için intihar edecek noktaya geldim."

Trans kadın Pınar, daha iş hayatına atılamadan üniversitede ayrımcılığa maruz kaldığını anlatarak söze başlıyor. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi`nde okurken bölüm başkanı kendisinden "kılık kıyafetini düzeltmesini" istemiş. "Henüz 20 yaşındaydım. Onların istediği modele girmediğim için okuldan uzaklaştırıldım" diyor. Yaşadıklarını DW Türkçe`ye anlatan Pınar, başvurduğu onlarca iş başvurusundan bugüne dek hep eli boş dönmüş. Pınar, Türkiye`de cinsiyet kimliği nedeniyle iş hayatında ayrımcılığa maruz kalan LGBTİ`lerden yalnızca biri.

Kaos GL Derneği ve Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle Prof. Mary Lou O`Neil, Dr. Reyda Ergün, Selma Değirmenci, Doğancan Erkengel tarafından hazırlanan, editörlüğünü Murat Köylü`nün üstlendiği "İstihdamda LGBTİ+" anketinin sonuçları, Türkiye`de LGBTİ`lerin çalışma hayatında yaşadıkları ayrımcılıkları ortaya koyuyor.

198 özel sektör ve 89 kamu çalışanının katıldığı anket üst düzey, orta düzey yönetici, uzman, işçi ve araştırmacıları kapsıyor. Anket sonuçları, LGBTİ çalışanların ayrımcılıkla karşılaşacaklarına kesin gözüyle baktıkları için iş arama ve işe alım süreçlerinden başlayarak bazı önemler aldıklarını, istihdamları boyunca cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimlerini gizlediklerini, konuşma biçimi, beden dili konusunda rol yapmak zorunda kalarak iş hayatlarını sürdürdüklerini gösteriyor. Anket sonuçlarının değerlendirildiği raporda, "Sürekli temkinli davranmak zorunda kalma halinin kendisi süregiden bir ayrımcılığa dönüşmekte ve LGBTİ çalışanlar üzerinde ağır psikolojik etkilere yol açabilmektedir" deniliyor.

"Ayrımcılıkla var ama ne yapacaksın ekmek parası"

Özel sektörden araştırmaya katılanların iş yerinde yüzde 58`i ayrımcılığa uğramış veya bunu önlemek üzere kimliğini gizlemiş. 198 kişinin yalnızca 32`si iş başvurusu esnasında cinsel kimliğine ilişkin tamamen açık davranabilmişken, 89`u cinsel kimliğini tamamen gizlemiş. Hukuk alanında personel olarak çalışan bir gay, "Açık davranamazdım. Çünkü kesinlikle işe alınmazdım. Küçük bir şehir, kendince muhafazakâr işverenler" diyor. Eğlence sektöründe hizmet personeli olarak görev yapan bir gay, "Müşterilerden sık sık ayrımcılıkla karşılaşıyorum ama ne yapacaksın, ekmek parası" derken, reklam sektöründe orta düzey yönetici olarak görev yapan bir trans kadın, "Trans olmam beni yalnızlaştırdı" diye konuşuyor.

Özel sektör katılımcılarının 8`i işe alım sürecinde mülakat ve testlerde doğrudan ayrımcılıkla karşılaştıklarını ifade ediyor. Bilişim sektöründe uzman olarak çalışan bir gay maruz kaldığı ayrımcılığı, "İş görüşmesi esnasında askerlikten neden muaf olduğum soruldu. Gerçeği söyledim. İş görüşmesi yaptığım kadın sert bir tonla `Derhal terk edin burayı!` diyerek beni kovmuştu” sözleriyle anlatıyor. Özel sektörde ayrımcılığa karşı kurumsal koruma mekanizmaları olup olmadığına ilişkin soruya katılımcıların yüzde 94`ü bu tarz mekanizmaların olmadığı ya da bu konuda herhangi bir bilgisi bulunmadığı yanıtını veriyor.

Pınar: Mavi kimliği görünce vazgeçtiler

DW Türkçe`ye konuşan trans kadın Pınar, özel okul mezunu olduğunu söylüyor. Pınar, Fransızca ve İngilizce biliyor. Üniversite eğitimi yarıda kalsa da o güne kadar aldığı eğitim vesilesiyle kendinden emin bir şekilde iş bulabileceğini düşünmüş ama olmamış. Mülakatlarda, "Problem yok, çalışabiliriz" diyen iş verenlerin mavi kimliği gördüklerinde fikirlerini değiştirdiğini anlatıyor: "Operasyon geçirmemiştim. Kimliğimi verdiğimde uzun bir `Aaa` çekiyorlardı. Biraz önce çalışabileceğini söyleyenler mavi kimliği görünce geri gönderiyordu."

Pınar, iletişim fakültesinde okurken yarıda bırakmak zorunda kalmasının üzerine bir de işsizlik eklenince bir süre sonra intiharın eşiğine gelmiş. Bir gün evine fare zehiriyle dönmek üzereyken Kadıköy`den geçerken üçüncü sınıf bir barın camında "Tuvaletçi aranıyor" yazısını görmüş. Hemen içeri girmiş: "Adam bana acıdı, orada tuvaletçi olarak işe başladım. Altı ay sonra patronumun, `Pınar artık konsomasyona çıkman gerekiyor` demesiyle ise hayatım bambaşka bir boyuta geçti."

İş hayatında OHAL etkisi

Araştırmaya katılan kamu çalışanlarının yaşadıkları da özel sektör çalışanlarından pek farklı değil. "Cinsel kimliğiniz açısından işyerinizde açık davranabildiğinizi düşünüyor musunuz" sorusuna kamu çalışanlarının yüzde 36`sı "tamamen kapalı", yüzde 39`u kısmen açık olduğunu, yüzde 7`si ise "tamamen açık" olduğu yanıtını veriyor. İşe alım sürecinde açık ya da örtülü ayrımcılıkla karşılaşıp karşılaşmadıkları sorusuna ise "Karşılaşmadım çünkü kimliğimi gizledim" cevabını verenlerin oranı yüzde 43.

Ankete katılan kamu çalışanlarına göre, Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamaları LGBTİ`ler için iş yerlerinde yaşadıkları sorunları derinleştirdi. "OHAL döneminde, kurumunuzdaki çalışma koşullarınız açısından herhangi bir değişiklik yaşadığınızı düşünüyor musunuz" sorusuna, katılımcıların yüzde 36`sı koşulların daha da kötüye gittiğini belirtiyor. Kamu çalışanları, OHAL döneminde baskıların arttığını ve dolayısıyla kamu sektöründeki LGBTİ çalışanlar açısından da koşulların zorlaştığını ifade ediyor.

"LGBTİ`ler yok sayılıyor"

Kamuda çalışanlara cinsel kimlikleri nedeniyle yaşadıkları sorunların iş yerindeki verimliliklerini nasıl etkilediği sorusunda, polis olan bir gay, "Herkesi potansiyel tehdit olarak görüyorum. İşimden, bulunduğum ortamdan tiksiniyorum" cevabını verirken, bahçıvan olarak çalışan bir gay ise "Sosyal medyalarımdan biri bulup fişleyecek diye çekiniyorum. Birisi bir şey ima etse beni anladığını düşünerek çekinmeye başlıyorum çünkü işimden olurum" diyor.

Kamuda sosyolog olarak çalışan biseksüel bir kadın ise kurumda bir ayrımcılıkla karşılaşmadığını fakat bunun nedeni kurumun LGBTİ bireylere bakış açısının olumlu olmasından değil, LGBTİ`lerin yok sayılmasından kaynaklandığını ifade ediyor.

Her iki sektör çalışanlarına ayrımcılıkla mücadele konusunda önerileri sorulduğunda toplumsal farkındalık kampanyaları, ulusal mevzuatta ayrımcılık yasağı, şirket içi eğitimler ve örgütlü mücadele ve dayanışma ağları ön plana çıkıyor. Raporda ayrıca, devletin koruma ve destekleme yükümlülüğünü yerine getirmesi gerektiği de vurgulanıyor.

Deutsche Welle Türkçe

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr


Eklenme Tarihi : 18.12.2018
Haber Editörü : GaBiLe
  «« GERi
Bu haber 133179 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz

    Kesinlikle toplumda saygi duyulmali ...bunu aaglamak biseyler yapmaliyiz..cikalim galatasary lisesinin onune oturalim....toplum ka ullwnene kadar ordan kalkmayalim ...artik canima tak etti.
Yazan : ardann     Beğen

    Herşeyi anlıyorum da şu ``Dolaptan çıkmayı`` anlayamıyorum. Eğer eşcinsel isen, hele ki ses tonun, hareketlerin kadınsı ise, zaten HERKES SENİ İBNE DİYE MİMLİYOR. Hakaretler oluyor, insanlar sana sokakta, işyerinde, okulda, hastanede hakaretler EDİYOR ZAAATEN... Yani size yargısız infaz yapılıyor. Bu yüzden, sizin DOLAPTAN ÇIKMAYA VE EŞCİNSEL OLDUĞUNUZU İNSANLARA SÖYLEMENİZE GEREK KALMIYOR. İnsanlar anlıyor, kimse SALAK DEĞİL...
Yazan : Calgary     Beğen (2 kişi bu yorumu beğendi.)

    AYNEN ÖYLE HERKES GİZLİ TAKILIYOR
Yazan : mersina     Beğen (1 kişi bu yorumu beğendi.)

    iğneyi kendine çuvaldı zbaşkasına evet bütün bunlar oluyor ama kendilerine gay diyen arkdaşlarister bağcıalrda konfeksiyoncu olsun ister maslakta bankacı olsun hepsi ŞU HATAYI YAPMAKTA ÖZLEİKEL 35 İ 40 GECMIS YASII ALMSI LAR VEDE ŞİŞKO OLNALAR HEP İŞYERLİNDE TACİZKARLAR bu nedenle insalar gay istemiyor çünkü bunlaırn yzude 90 ı bir işe başkaldıklarında iş yerleirnde kimel yatarım diye bakıp herkese yoklama çekmeye başlıyor varoşalrdı kürt escınsler patronalrını ayartmaya çalışırklen palzlarda o kılolu orta yası gecmıs escınler de ordakı stajer lerı yada guvenlık gorevlsı ne varsa genc cocuklara surekl sarktgı ıcın ınsanlar bunu istemiyor HAKLI OLARAK
Yazan : sevmek_zamani     Beğen (1 kişi bu yorumu beğendi.)

    bence çok yanlış gizli açık yada ünlü ünsüz zevk için tercihi var yapyolar sanki yeniymiş gibi benim işim olsa kabul ederim çok zeki eğitim görmüş akılı kişiler var daha bilgili kişiler var kendine bak şited yoksa saygı duy herkesin kendi özeli kendini ilgilendiri
Yazan : rapson19     Beğen (2 kişi bu yorumu beğendi.)
Yorum yazmak için login olunuz


Diğer başlıklardan bazıları.
Haber | Bir Yerde Daha Aşk Kazandı! Kosta Rika Eşcinsel Evlilikleri Yasallaştırdı Bir Yerde Daha Aşk Kazandı! Kosta Rika Eşcinsel Evlilikleri Yasallaştırdı
   Kosta Rika Anayasa Mahkemesi, ülkede 2020 Mayıs’tan itibaren uygulanabilecek olan eşcinsel evliliğini yasallaştırdı. Ülkenin resmi gazetesi ve Yargı Bülteni La Gaceta yayınladığı son bültende aynı cinsiyetten olan partnerlerin, 26 Mayıs 2020 tarihinden itibaren yasal olarak evlenebileceğini duyur...

Haber | Malta Zirvede! İşte En LGBT Dostu 10 Avrupa Ülkesi Malta Zirvede! İşte En LGBT Dostu 10 Avrupa Ülkesi
   Uluslararası Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği (ILGA) 2009’dan beri Avrupa ülkelerinin LGBT’ye olan yaklaşımlarına göre yıllık bir liste yayınlıyor. Bu yıl yayınlanan listede ise, 58 farklı kritere göre değerlendirilen 49 Avrupa ülkesinin sıralaması yer alıyor. Dünya Homof...

Haber | Yönetmen Onur Ünlü: Doğru Düzgün Bir Eşcinsel Filmimiz Yok Yönetmen Onur Ünlü: Doğru Düzgün Bir Eşcinsel Filmimiz Yok
   “Öldürecekler mi beni? Deli mi diyecekler?” Artı Gerçek internet gazetesinin köşe yazarı Seran Vreskala, sinema yönetmeni Onur Ünlü’ye son filminden hareketle sinemadaki eşcinsel karakterleri sordu. “Beş Şehir”, “Sen Aydınlatırsın Geceyi”, “Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok” filmlerinin yönetmeni ...

Haber | Bilim Konuşuyor: Sakallı Erkekler Daha Çekici! Bilim Konuşuyor: Sakallı Erkekler Daha Çekici!
   Birçoğunuz “Ben demiştim!” diyecek, biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir çalışmaya göre, sakallı erkekler sinek kaydı tıraş olanlara kıyasla daha çekici olarak algılanıyor. Evrimsel biyoloji alanında haberlerin ve yazıların yer aldığı Journal of Evolutionary Biology 8,500 kadın ile yaptı...

Haber | Lezbiyen Korku Oyunu: The Missing: J.J. Macfield and the Island of Memories Lezbiyen Korku Oyunu: The Missing: J.J. Macfield and the Island of Memories
   Lezbiyen bir kadının kimlik bunalımını ve aşk hikayesini anlatan The Missing: J.J. Macfield and the Island of Memories, herkese hitap etse de özellikle LGBT oyunseverlerin ilgisini çekebilecek türden. Oyun daha açılış sahnesinden vurucu başlıyor: “Bu oyun olduğun kişi olmanın asla yanlış olamayac...

Haber | Dünyada Bir İlk! İskoçya, Okullarda LGBT Müfredatını Hayata Geçiriyor! Dünyada Bir İlk! İskoçya, Okullarda LGBT Müfredatını Hayata Geçiriyor!
   İskoç hükümeti dünyanın ilk LGBT müfredatını hayata geçiriyor. Bakan John Swinney, 8 Kasım günü yaptığı açıklamada yeni programın en hızlı şekilde yürürlüğe gireceğini belirtti. Yeni program kapsamında tüm devlet okulları LGBT’ye dair temel terimleri vermek, homofobi, bifobi ve transfobi ile müc...

Haber | Eşcinsel ilişkisi bulunan kişi ölü bulundu Eşcinsel ilişkisi bulunan kişi ölü bulundu
   Müge Anlı`nın programında eşcinsel ilişkisi olduğu ortaya çıkan kayıp işçinin cansız bedeni bulundu. Aydın Belediyesi`nde temizlik işçisi olarak çalışan ve 22 Ağustos`tan beri kendisinden haber alınamayan Murat Tekin`e ne olduğu sorusu merak ediliyordu. Ailesinin Müge Anlı`ya katılmasıyla birlikt...

Haber | Gay Baş Kahramanı ve Hikayesi ile Bu Yeni PC Oyunu Ağlatır! Gay Baş Kahramanı ve Hikayesi ile Bu Yeni PC Oyunu Ağlatır!
   Avusturalyalı oyun tasarımcısı ve LGBT aktivisti Curtis Campion, küçüklüğünden beri içinde ukte kalan bir şeyi gerçekleştirdi. Büyürken karşılaştığı gay oyun kahramanlarının yan karakter veya tam anlamıyla geliştirilmemiş olmasından rahatsız olan Campion, bunu değiştirmek için önemli bir adım attı. ...

Haber | Dünyanın İlk LGBT Futbol Ligi LiGay, Final Maçıyla Sona Erdi Dünyanın İlk LGBT Futbol Ligi LiGay, Final Maçıyla Sona Erdi
   Brezilya’da LGBT’lerin oluşturduğu futbol ligi LiGay, haftasonu oynanan maçlarla sona erdi. 2017 yılında kurulan ve 16 takımın mücadele ettiği lig, homofobiye karşı mücadele için kurulmuştu. LGBT’ler şu anda Sao Paulo’da devam eden ligin ülke dışarısına taşarak uluslararası bir turnuvaya dönüşmes...

Haber | Çanakkale LGBTİ+, belediye personelleriyle buluşuyor Çanakkale LGBTİ+, belediye personelleriyle buluşuyor
   Çanakkale LGBTİ+ İnisiyatifi, belediye personelleriyle bir araya gelerek LGBTİ+ temel kavramları anlatacak. İnisiyatif, tüm belediye çalışanlarını 10 Kasım Cumartesi günü 18:30’da Belediye Çalışanları Eğitim ve Sosyal Tesis Alanı’ndaki Sosyal Hizmet Binası Ercan Adsız salonuna davet ediyor. Kayna...


|   İletişim  |   Sözleşme  |   Yardım  |   Site Haritası  |  

Gabile.com bir tanışma, arkadaşlık ve eğlence servisidir.
Bu siteye üye olan herkes Kullanıcı sözleşmesini okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©1999-2013 GaBiLe


GaBiLe Bir Kodme Hizmetidir.
Veri Merkezi