AnaSayfa | Haber | Sohbet | Radyo | Burçlar | ilanlar | iletişim
Turkish English German  
İçinizdeki Ses! Gabile.com   aks68pas:[Aksaray] sadece olgunlar bir mesaj mesafesindeyim.     |     misafir00:[Mersin] Merhaba, Nasılsın? Tanışalım mı? Mesajını heyecanla bekliyorum.     |     anfb34:[istanbul] Mutlu bir gün diliyorum herkese.     |     LonelyAngel80:[istanbul] Ekim başında Balıkesir Akçayı gezmek istiyorum. Oraya yakın yerlerde misafır alacak var mı?.     |     deterministik:[Samsun] Tüm GaBiLe platformuna iyi günler dilerim, gününüz neşe ile geçsin..     |     buyuksvr:[istanbul] yeri olan olgunlar bekliyorum.     |     BLackBoy03:[Kocaeli] orta asyalilar yaza bilirmi izmit 😉.     |     xxxxmen:[Ordu] oksijen diyarı ordudan selamlar beraber olmak dileliğle buluşalım ordu güzel yer.     |     esinizoolurumm:[istanbul] esinizoolurumm:[Selam şekerler herkesi bekliyorum. Mecidiyeköy.     |     Mertchaserap:[istanbul] Önce insanlık...     |     karamelle:[istanbul] SİSLİ BOMONTİ NOBETCİ HEMSİRE :D.     |     esinizolurum:[istanbul] esiniz olurum:[İstanbul] Selam yazın tanısalım. Mecidiyeköy.     |     olgunsevenankli:[Ankara] 180 90 57 YAŞINDA ANKARADAN KENDİ HALİNDE BEKAR BİRİ .     |     By_ap_3939:[Kirklareli] By_ap_3939.     |     olgungrupcupsf:[istanbul] olgungrupcupsf:[İstanbul] Mecidiyeköy. Herkesi bekliyorum..     |     Saygl:[istanbul] Sadece hafta içi gündüz bana yakın haznedar Merter b.köy Ataköy esenler yeri olanlar..     |     Ezel1905:[istanbul] Heyyyy 🤚.     |     YigitBerk4141:[Kocaeli] Merhaba 187 82 38 esmer A yalnız yaşıyorum samimi gizli arkadaşlar tanışmak istiyorum .     |     pharoxym2:[Ankara] Ankaradan olgun yeri olan AKTİF varsa bana ulaşabilirmi.     |     beraber_olalim:[istanbul] merhaba bahçelievler / istanbuldayım gizliyim yyok.     |    
Login
Lütfen Bilgilerinizi Giriniz.
Rumuz:
Şifre:
Şifremi Unuttum

Şu an Online
870 Üye var




Hızlı Ara | Detaylı Ara | Özel Ara | Yeni Üyeler | Popüler 100 | Haziran TOP 10
Haber |


Türkiye AIDS’i taniyor ama hálá bana bulasmaz diyor


Mesude ERSAN

Arastirmada sorulan 92 sorudan biri de suydu: ‘Cinsel yolla bulasak bu hastaliklardan hangilerini biliyorsunuz?’ Verilen cevaplarda, AIDS, erkeklerde yüzde 91, kadinlarda ise yüzde 86 oranindaki bilinirligiyle birinci sirada yer aldi. En bilinen hastaliklar siralamasinda, ikinci sirada, Hepatit B (Kadin yüzde 89, erkek yüzde 81) vardi.

Deneklere AIDS’in bulasma yollari konusundaki bilgileri de soruldu. Verilen cevaplara göre çogunluk ‘AIDS, kan yoluyla, cinsel yolla, anneden bebege geçer’ gibi dogru bilgilere sahipti. Ancak bunun yaninda ‘Sivrisinek, böcek sokmasiyla ya da hastanin kullandigi esyayla, hatta tokalasmayla da bulasabilir’ gibi yanlis fikre sahip olanlarin sayisi da hiç az degildi...

Istatistiklere baktigimizda Türkiye’nin AIDS yayginligi açisindan sansli oldugunu görüyoruz...

- Bunu biz de tartisiyoruz. Cinsel iliskide geri çekme yöntemi (erkegin içeride degil, disarida bosalmasi) sik uygulandigi için bulasimin daha az oldugunu düsünüyoruz (virüs içeren meni vücuda girmedigi için). Istatistiklerdeki rakamlarin düsük olmasinin bir diger nedeni de yurtdisindaki Türklerin büyük kismi hastaligi yasadiklari ülkelerde kapmislar. Dolasiyla buradaki istatistiklere girmiyorlar. Bir ara hizli testler vardi. Bunlarin yanlis sonuç verdigini düsünüyoruz. Ayrica bazen insanlar test yaptirmiyor. Ölüyorlar, örnegin ‘kanserden öldü’ deniyor.

AIDS’in egitimi verilir mi? Yöntemler degisiyor mu?

- AIDS egitimi konferansla olmuyor. Geçti o günler. Soyut kavramlar üzerine degil, somut kavramlardan gitmek lazim. Yaptigimiz bir projeyle birinci hedefimiz saglik çalisanlarina egitim vermek. Bunlarin içinde hekimler de var.

PREZERVATIF KULLANMAYI ÖGRETMEK ISTEDIK, BAZI MÜDÜRLER DAVA ETTI

Hekimler tip fakültelerinde ögrenmiyor mu?

- Tip egitiminde, AIDS cinsel yolla bulasan hastaliklarin bir parçasi. Tip egitiminin ‘mini’ bir parçasi. Tip fakültelerinden çok donamli çikamiyoruz. Hekim mezuniyet sonrasi egitimine de önem vermiyor, kendini beslemiyorsa bilgisi orada kaliyor. Bazi laboratuvarlar, hastaneler HIV pozitiflileri baslarindan atiyorlar.

AIDS bulasmasi açisindan riks gruplari yeterli önlem alabiliyor mu?

- Aslinda cinsel yolla bulasan hastaliklarda cinsellik boyutu oldugu için önlemin ne kadar alindigini bilmiyoruz. Ama prezertavif satislarina bakildiginda az oldugunu, kullanilsa da hatali kullanildigini görüyorsunuz. Prezervatifin nasil kullanilacagini bilmeyenler var. Biz egitimlerimizde bunu da gösteriyoruz. Geçmis yillarda dernek olarak akran egitimi yaptik. Lise ögrencilerini cinsel yolla bulasan hastaliklar, AIDS konusunda egitmek istedik. Prezervatif kullanmayi ögretmek istedik. Ama bazi okullarin müdürleri dava etti. Halbuki cinsellik ve uyusturucu kullanim yasinin 12-13 yasina indigi bir ülkede bunu vermezseniz olmaz. Avrupa’daki gibi tuvaletlerde vs. prezervatif alinabilen makineler olmali. Gençler gidip eczaneden almaya çekiyor.

Hürriyet’in arastirmasi AIDS’in yüksek oranda bilinirligini ortaya koydu. Sizin gözlemleriniz nedir?

- Çok bilindigine katilmiyorum. AIDS hálá escinsel hastaligi saniliyor. ‘Ben escinsel degilsem bana bir sey olmaz’ fikri hálá çok yaygin. Böyle düsünenlerin yüzüne AIDS’le ilgili rakamlari vurmak lazim. Hastaligin en yaygin oldugu grup heteroseksüeller. Risk grubundakiler önlemlerini daha erken aldi, daha iyi korunuyor. Mesela hastaligin yayilmasi önce escinseller arasinda durdu. Oysa Bu yüzden heteroseksüel grup daha riskli. Önemsemiyor ve önem almiyorlar.

AIDS damgalayici bir hastalik...

- Tamamen escinselligi çagristirildigi için damgayici. Hepatit B, C daha tehlikeli ve ölümcül hastaliklar halbuki. Üstelik genel popülasyonda görülme sikliklari daha yüksek. Ancak böyle degerlendirilmiyor.

AIDS’in en yaygin oldugu grup heteroseksüeller

TNS PIAR’in Hürriyet için yaptigi Cinsellik Arastirmasi, sevindirici bir sonucu gösteriyor: Türkiye artik AIDS’i taniyor. AIDS cinsel yolla bulasan hastaliklardan en fazla bilineni. Ancak maalesef bilmekle, bunun davranislara yansimasi ayni sey degil. Nitekim AIDS Savasim Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi ve Dünya Saglik Örgütü AIDS Egitimcisi Prof. Dr. Sükran Simsek, AIDS’in çok bilinmesinin hastaliktan korunmada ve hastalari anlamada bilince dönüstügünü düsünmüyor: ‘Bana bulasmaz görüsü ve riskli davranislar zannedildiginden daha yaygin’ diyor.

Anadolu kasabasi AIDS’i ondan ögrendi

11 yildir HIV pozitif olan Selahattin Demirer (37) küçük ve muhafazakar bir Anadolu kasabasina, Aksaray’a bagli Ortaköy’e AIDS’i ve ondan korkmamayi ögretti. Bir süre dislansa ve tepki görse de mücadele etti ve savasini kazandi. Ondan bulasan virüsle hastalanan ilk esi ve çocugunu bu hastaliktan kaybettigi halde acisini yüregine gömdü. Kavgayi birakmadi. Hastaligini gizlemek yerine açikça anlatti. Dogru bilgiler vermeye ugrasti. Sosyal hayattan kopmadi. Halen çalisiyor, kahveye gidiyor, esi, dostu, arkadasiyla ayni mekani, kap kaçagi paylasiyor. Ikinci evliligini de yapti. ‘HIV ile Yasamak’ adli bir kitap da yazan Demirer, dislanmak degil, sevgi ve sefkata ihtiyaçlari oldugunu anlatti. Simdi emekli olan Demirer, tedavisini aksatmamasi ve inancini korumasiyla viral yükünü de sifirladi.

Hekimler de egitilecek

AIDS Savasim Dernegi’nin AB destekli iki yillik projesiyle Istanbul’daki 19 kamu ve özel hastanenin saglik çalisanlarina AIDS ile ilgili egitim verilecek. Proje sonunda ilk hedef HIV/AIDS ve diger cinsel yolla bulasan hastaliklari bulunan hastalara karsi ayrimci ve önyargili davranislarin ortadan kaldirilmasi. Saglik personelinin bilgi ve tutumunun iyilestirilmesi, duyarliligin artirilarak hasta haklari ve tibbi ilkelere uygun hizmet sunulmasi, kisilerin riskli davranislardan uzaklasmasi, erken tani ve tedavi hizmetlerine ulasim sansinin artmasi, hasta hakki ihlalleriyle ilgili birimlerin isler hale getirilmesi de amaçlaniyor. Proje kapsaminda egitim kitaplari hazirlandi. Iki yil sürecek ve 3-7 günden olusan egitim çalismalari, Istanbul’da ayrica birinci basamak saglik hizmeti veren 32 saglik grup baskanliginda hizmet veren personele de uygulanak.

NEJAT ÜNLÜ

(Pozitif Yasam Dernegi Baskani)

Biliniyor ama fantastik bir hikaye gibi dinleniyor

Kisisel görüsüme göre esçinsel hastaligi olarak tanitildigi için dikkati çekti. Bu toplum enteresan bir toplum. Esçinsel konusu olunca herkesin kulaklari biraz dikiliyor. Ama aslinda nasil bir bulastigi, hastaligin özellikleriyle çok fazla ilgilenmiyor. AIDS biliniyor ama fantastik bir hikaye gibi dinleniyor. AIDS’in kendisine bulasmayacagini düsünüyor. Bilgileri tutuma, davranisa dönüsmüyor. Hatta travestiler, hayat kadinlari HIV poziti olduklarini söylediklerinde ‘Atin ölümü arpadan olsun’ tepkisiyle karsilasiyorlar. Esçinsellerin çogu korunuyor. En azindan ilk iliskilerinde. Ama iliski uzun süreli olunca korunmaktan vazgeçiyorlar. Kadin esçinseller neden kapacagiz diye düsünüyorlar. Halbuki herkesin riski var. Kondom en basit korunma yöntemi. Ancak haz alinmadigi düsüncesiyle kullanimi yaygin degil.

PROF. DR. SEMRA ÇALANGU

(Anadolu Saglik Merkezi Iç Hastaliklar ve Enfeksiyon Servisi)

Hiç duymayana rastlamadim

Klinik deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim ki karsimiza gelenler en azindan isim olarak hastaligi duymus oluyorlar. Daha önce duymamistim diyen hastaya hiç rastlamadim. Hatta hastaligin etkeni HIV virüsünü bile biliyorlar. Özellikle egitim ve bilgi düzeyi bilgisayar ve internet kullanmaya yetiyorsa, daha bize gelmeden hastaligi ögreniyorlar. Tabii ki bunlarin yanida hastalikla ilgili hiç bilgisi olmayanlar da var. Tuvaleti ayirma miyim, ayri mi yemek yemeliyim, sivrisinekten bulasmaz mi diye soranlar da. Önemli bir hastalik oldugunun farkinda olmayanlara da rastliyoruz. Kan yoluyla bulasma çok azaldi. Kan bankalari testleri yapiyor. Kadinlar manikür, pedikür de dikkatli davraniyor. Prezervatifin AIDS ve baska hastaliklardan korudugu hemen herkes tarafindan biliniyor. Ancak takilmasi ve dogru kullanimda zincir kiriliyor. Özellikle eski dogu blokundan gelen kadinlar bu bakimdan büyük risk yaratiyorlar. Prezervatif konusunda israrli degiller. Onlar için önemli olan para kazanmak. Yurtdisindaki hayat kadinlari daha bilinçli. Prezervatifi sart kosuyorlar. Türkiye’deki AIDS’li sayisi az gibi görülüyor. Bu yüzden sansliyiz. Ama öte yandan bu bilinçlenmemizi zorlastiriyor. Aysbergin suda kalan bölümünü görmüyoruz. Büyük mü, küçük mü? Bu biraz da hastaligin korkutucu özelliginin geri plana atilmasini, bilinçlendirmenin zorlasmasini beraberinde getiriyor.




Eklenme Tarihi : 10.09.2005
Haber Editörü : senLeBen
  «« GERi
Bu haber 483443 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz
Bu habere yapılmış bir yorum bulunmamaktadır
Yorum yazmak için login olunuz


Diğer başlıklardan bazıları.
Haber | Escinsel Koca Escinsel Koca
   Kanadali bir kadin, kendisini bir erkekle aldatan esine karsi baslattigi hukuki mücadeleyi kazandi. Kanada escinsel evlilikleri kabul eden üçüncü ülke oldu Yüksek Mahkeme, esinin suçunun zinaya esdeger olduguna hükmederek kadinin tek celsede bosanma talebini kabul etti. Daha önce da...

Haber | ABDde  escinseller TV’lere uyarida bulundu ABDde escinseller TV’lere uyarida bulundu
   ABD`deki Gay ve Lezbiyen Birligi, televizyonlardaki escinsel tiplemelerinin gerçek orani yansitmadigini öne sürdü. Açiklamada, Amerikan televizyonlarinda yeni yayin dönemindeki dizilerde 16 escinsel karakterinin yer alacagi, bu sayinin önceki yillara göre nispeten fazla olmasina ragmen yetersiz kald...

Haber | MIT`te çift cinsiyetlilik ve escinsellik muayenesi MIT`te çift cinsiyetlilik ve escinsellik muayenesi
   MIT’ten emekli Yilmaz Tekin, görevine baslarken ve görevi sirasinda yasadiklarini anlatan kitaplari arasina "Simitçi mi? MIT’çi mi?" isimli yeni kitabini da ekledi. Bu kitaptaki öykülerden birinde, istihbarat görevlilerine ise giriste yapilan "erkeklerde çift cinsiyetlilik ve homoseksüellik muayene...

Haber | Escinsellik simgesi horozla eylem yaptildi Escinsellik simgesi horozla eylem yaptildi
   Azerbaycan’da iktidar taraftarlarinin, muhalefet partisi Halk Cephesi’ne karsi baslattigi protesto gösterileri devam ediyor. Baskent Bakü’nün Hagani caddesinde bulunan Azerbaycan Halk Cephesi Partisi (AHCP) önüne Gökçay ve Sumgayit sehirlerinden gelen bir grup iktidar yanlisi, tartistiklari muhalif ...

Haber | Escinselleri savunan  rahibeye baris ödülü Escinselleri savunan rahibeye baris ödülü
   Merkezi Antalya`da bulunan Noel Baba Vakfi`nin Baskani Muammer Karabulut, 1995`ten beri her yil, dünya barisina katkida bulunanlara verilen Noel Baba Baris Ödülü`ne bu yil escinsellerin haklarini cesaretle savunan Amerikali rahibe Jeannine Gramick`in layik görüldügünü kaydetti. Gramick`e ödülü 1-7 A...

Haber | Escinseller kenti istila etti Escinseller kenti istila etti
   Dünyanin birçok ülkesinden gelen escinseller, Belçika`nin Anvers kentinde bulunan limani istila etti. Escincellerin hedefi seslerini duyurmakti. ve seslerini duyurmak istedi Dünyanin birçok ülkesinden gelen escinseller, Belçika`nin Anvers kentinde bulunan limani istila retti ve seslerini duyurma...

Haber | escinsel festivali escinsel festivali
   Ingiltere`nin baskenti Londra`da, 7. Soho Escinseller Festivali yüzlerce escinselin katilimiyla gerçeklesti. Festival için polis genis güvenlik önlemleri aldi. Sloganlar esliginde Soho caddelerinde yürüyerek sarki söyleyen escinseller, dans ve çesitli gösterilerle festivali kutladi. ...

Haber | Amerikada  idam cezasi Amerikada idam cezasi
   ABD`de yine idam cazasi vardi. Georgia eyaletinde, matkapla escinsel sevgilisini öldürerek parçalayan idam mahkumunun cezasi, zehirli igneyle infaz edildi Robert Dale Conklin adli 44 yasindaki mahkum, Georgia Af ve Sartli Tahliye Kurulu`na cezasinin affedilmesi için yaptigi son dakika basvurusun...

Haber | Ispanyol escinseller çok mutlu Ispanyol escinseller çok mutlu
   MADRYD - Escinsel evlilik, ispanya`da da yasallasiyor. Hollanda ve Belçika`dan sonra Ispanyol parlamentosu da escinsel evlilikler ile bu çiftlerin evlat edinmesini onayladi. Katolik Ispanya`daki escinsel aktivistler haberi alanlarda toplanarak kutladi. Kanada`da da bu ay içinde escinseller evlilik k...

Haber | Labdaistanbul Labdaistanbul
   Eşcinsel Sivil Toplum Girişimi (Lambdaistanbul)`` üyesi bir grup, Taksim`den Galatasaray`a kadar yürüdü. Eşcinsellerin ellerindeki dövizler dikkatleri çekti. Taksim`de toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, Lambdaistanbul`u simgeleyen, üzerinde çeşitli renklerin bulunduğu bayrak açtı. ``L...


|   İletişim  |   Sözleşme  |   Yardım  |   Site Haritası  |  

Gabile.com bir tanışma, arkadaşlık ve eğlence servisidir.
Bu siteye üye olan herkes Kullanıcı sözleşmesini okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©1999-2013 GaBiLe


GaBiLe Bir Kodme Hizmetidir.
Veri Merkezi