AP’den Hükümete; "Eşcinsel Düşmanlığına Karşı Mücadele Et"
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu`nda AP Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten`in kaleme aldığı 2010 Türkiye İlerleme Raporu onaylandı. Rapor, basın özgürlüğünden, adil yargılanma olanaklarına, tutukluluk sürelerinden polis şiddetine ve eşcinsel düşmanlığına kadar pek çok ayrı konuda Türkiye`yi eleştiriyor.
Türkiye’de namus cinayetleri, aile içi şiddet vakaları ve zorla evlendirilmelerin artışta olduğuna işaret edilen raporda, Türk hükümetinden eşcinsel düşmanlığına karşı mücadele etmesi ve TSK’nın eşcinselliği “psikoseksüel hastalık” olarak nitelemesini engellemesini de isteniyor. AP askerliğe alternatif sivil veya sosyal bir hizmet yaratılmasını da istiyor.
Raportör Oomen-Ruijten’in kabul edilen sözlü değişiklik önergesiyle Ergenekon ve Balyoz gibi darbe planı iddialarının soruşturulmasında yeterince ilerleme sağlanamamasından endişe duyulduğu belirtildi. Onaylanan önergede, "Nedim Şener ve Ahmet Şık gibi tanınan gazetecilerin tutuklanmasının bu tür yargılamalarda güven kaybına neden olabileceği, halbuki bu davaların tam tersine demokrasiyi güçlendirmesi gerektiği" kaydedildi. Oylamada kararın basın özgürlüğü bölümüne eklenen bir cümleyle AP’nin, "polis ve yargı tacizine maruz kalan" Nedim Şener, Ahmet Şık ve diğer gazetecilerin davalarını yakından izleyeceği kaydedildi.
Liberallerin kabul gören bir değişiklik önergesiyle de AB’ye, ortak dış politika ve güvenlik politikası faslında Türkiye ile müzakereleri başlatması çağrısı yapıldı. Liberallerin bir başka değişiklik önergesiyle, halkının çoğunluğu Müslüman, laik bir demokrasi olan Türkiye’nin Arap dünyasında ilham kaynağı olduğuna dikkat çekilerek, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın demokratikleşmesinde AB ve Türkiye’ye uyumlu çaba gösterme yönünde güçlü çağrı yapıldı.
Eşcinsel düşmanlığıyla mücadele çağrısı
Türkiye’de kadın hakları ve kadın-erkek eşitiliğiyle ilgili yasal çerçevenin eskiye oranla olumlu geliştiğinin belirtildiği taslak kararda, buna karşılık, namus cinayetleri, aile içi şiddet vakaları ve zorla evlendirilmelerin artışta olduğuna işaret ediliyor. AP, Türk hükümetinden eşcinsel düşmanlığına karşı mücadele etmesini ve TSK’nın eşcinselliği “psikoseksüel hastalık” olarak nitelemesini engellemesini de istiyor. Raporda aynı zamanda töre cinayetlerindeki artış ve kadının iş gücündeki düşmekte olan payı da kaygı verici noktalar olarak belirtiliyor.
Askerliğe alternatif olarak sivil veya sosyal bir hizmet yaratılmasının Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüğü olduğunun hatırlatıldığı taslak kararda, üniversitelerde türban sorununun da, kadınların hür seçim hakkına saygı temelinde siyasi partiler tarafından çözümlenmesi isteniyor.
“Sansür ve otosansür endişe verici”
Raporda, Türkiye’de ifade ve basın özgürlüklerinin “endişe verici biçimde kötüye gittiği” vurgulanıyor. AP, 2002 yılından bu yana Türkiye’deki ifade ve basın özgürlüğü konusunda bu denli sert ifadeler içeren bir karar metni hazırlamamıştı. Türk medyasında basın özgürlüğü, sansür ve otosansürden duyulan endişenin açık bir dille yansıtıldığı raporda, basının bağımsızlığının demokratik toplumun “olmazsa olmazı” olduğunun altını çizilip, basın özgürlüğü ilkelerine saygı duyulmas çağrısında bulunuluyor. Yeni Radyo/TV yasasını “ticari” perspektiften olumlu bulan AP, buna karşılık, yasanın mahkeme veya yargıç izni olmaksızın “ulusal güvenlik” adına bazı yayınların durdurulmasına imkan tanımasını “kaygı verici” olarak tanımlıyor.
İnsan hakları ihlalleriyle ilgili kanıtları ortaya döken gaztecilere yönelik cezai soruşturmaların kaygı verici olduğuna vurgu yapılan taslak kararda, “Düşüncelerin cezalandırılması Türkiye’de insan haklarının korunmasının önündeki en temel engellerden birini oluşturmaktadır” ifadeleri kullanılıyor.
Oylamaya sunulacak olan taslak metindeki basın özgürlüğü konusunda Türkiye`ye yapılan çağrı güçlendirildi. Metinde Türkiye’de özellikle "soruşturmanın gizliliğini ihlal" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlamasıyla gazeteciler aleyhine açılan davalardan endişe duyulduğuna yer veriliyor.
“İfade özgürlüğü ile ilgili yasalar güncellensin”
Ceza Kanunun 301, 318 ve 220’inci maddeleri ile Terörle Mücade Kanunu’nun 7/2 maddesinin ifade özgürlüğü önünde engel oluşturduğunun belirtildiği raporda, bazı internet sitelerine yönelik yasaklar da kınanıyor ve ifade özgürlüğüyle ilgili yasal çerçevenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM içtihadıyla uyumlu hale getirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
“Adil yargılama koşulları yok”
Türkiye’de makul sürede adil yargılama koşullarının bulunmadığına dikkat çeken AP, “Ergenekon” ve “Balyoz” davaları kapsamındaki aşırı tutukluluk sürelerinden duyduğu “kaygıyı” dile getirip, tüm zanlılar için “gerçek yargı güvencesi” istiyor.
“Dink`in katillerini koruyan yapay engeller”
Yargıtay’ın anayasal düzene karşı işlenmiş suçlarda geçici tutukluluk süresini 10 yıla kadar çıkaran hükmünü de eleştiren AP, TBMM’ye bu alanda Türk yasal mevzuatını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanmayla ilgili maddesiyle uyumlu hale getirmesi çağrısında bulunuyor. AP, AİHM’nin 14 Eylül 2010 tarihli Hrant Dink davasına rağmen, “Dink’in gerçek katilleri ortaya çıkmasın diye Türk devleti içindeki unsurların yarattığı yapay engellerden duyduğu endişeyi” de kararına yansıttı.
Polis şiddeti raporda
Türkiye’de gösteri ve örgütlenme özgürlüklerine saygı duyulmadığı not edilen taslak kararda, polisin geçen Aralık ayında Ankara’da üniversite öğrencilerinin gösterilerini aşırı güç kullanarak bastırması kınanıyor.
Türkiye’nin şu anda Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi dönem başkanı olduğunun hatırlatıldığı taslakta, Ankara’nın bu dönemi fırsat bilip Avrupa Konseyi değerlerine olan bağlılığını göstermesi ve Avrupa Ulusal Azınlıkları Koruma Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ek protokolleri imzalayıp onaylaması isteniyor.
PKK terörü kınanıyor, demokratik açılım isteniyor
PKK terörünün kınandığı taslak kararda, Kürt sorununa barışçıl çözüm için Türk hükümetinden, demokratik açılım çerçevesinde yeniden çaba göstermesi isteniyor. Bu çabaların, Kürt dilinin siyasal, kamusal ve eğtimde kullanılması, terörle mücadele yasasının değiştirilmesi, ifade ve örgütlenmeyle ilgili hakların güvence altına alınması, yerlerinden edilmiş şahıslarla ilgilenilmesi ve Güneydoğu’daki ekonomik ve sosyal durumun iyileştirilmesi etrafından yoğunlaşması gerektiği belirtiliyor. Diyarbakır’da devam eden KCK davası ise “yasal siyasal faaliyetlerin ihlali” olarak değerlendiriliyor.
“Türk askeri Kıbrıs’tan çekilsin”
Kıbrıs sorunu konusunda tüm sorumluluğu bir kez daha Ankara’nın omuzlarına yükleyen AP, Türk hükümetini, “adada devam eden müzakerelere elverişli bir ortam yaratılması amacıyla Kıbrıs’tan Türk askerlerini derhal çekmeye” çağrıyor. AB ile Türkiye’nin vize konusunda ancak iki taraf arasında imzalanan geri kabul anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından müzakereye başlayabileceklerinin savunulduğu taslak kararda, bu müzakerenin de öncelikle iş adam ve kadınları ile üniversite öğrencilerini kapsaması gerektiği görüşü dile getiriliyor.
AP, geçen yılki raporunda olduğu gibi bu yıl bir kez daha Türk hükümetine, dış politikasını AB ile uyumlu yürütmesi çağrısında da bulunuyor. 2010 yılında, yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesine yönelik hiçbir adımın atılmamış olduğuna dikkat çeken rapor; parti içi demokrasinin geliştirilmesi gerektiğini de vurguluyor.
Kaynak: Deutsche Welle & Radikal 10.03.2011
|
|
Eklenme Tarihi : 10.03.2011 |
Haber Editörü : Administrator |
«« GERi
|
Bu haber 486342 kez okundu.
|
Haberi Paylaş |
Face
|
Blog
|
Frien
|
Mysp
|
Twit
|
|
Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.
Habere Yorum Yaz |
|
Ne yazzik ki,Avrupadan firca yemeyince KILIMIZ KIPIRDAMIYOR...Bu ne yaman celi§ki böyle?
Yazan : turco45
Beğen
|
|
AP`den daha yüksek sesle türkiyedeki akp hükümetine bir uyarı bekliyordum. Avrupa`da çok önemli koltuklarda oturan eşcinseller var onlar lütfen bu konun takipçisi olmasını istiyoruz. malaesef akp hükümetine türkiye eşcinselleri seslerini yüksek sesle uyarmasına karşın eşcinselleri duyan bir hükümet yok!! işin en acılı tarafı türkiyedeki eşcinsellerin artık dinlemesi ve uyarılaralırını takmamasından dolayı artık bizim haklarımızı AP bağladık. şunu söylemek istiyorum . neden eşcinselller saçma sapan habarlere okadar yorumlar yazarken bu kadar hayati önem taşıyan bu olaya yorum yazmıyorlar? onları anlamaktan gerçekten güçlük çekiyorum
Yazan : kutu2121
Beğen
|
Yorum yazmak için login olunuz
|
|