AnaSayfa | Haber | Sohbet | Radyo | Burçlar | ilanlar | iletişim
Turkish English German  
İçinizdeki Ses! Gabile.com   misafir00:[Mersin] Merhaba, Nasılsın? Tanışalım mı? Mesajını heyecanla bekliyorum.     |     anfb34:[istanbul] Mutlu bir gün diliyorum herkese.     |     LonelyAngel80:[istanbul] Ekim başında Balıkesir Akçayı gezmek istiyorum. Oraya yakın yerlerde misafır alacak var mı?.     |     deterministik:[Samsun] Tüm GaBiLe platformuna iyi günler dilerim, gününüz neşe ile geçsin..     |     Kentsel_donusum:[Bursa] Bursa dan selam canım .     |     buyuksvr:[istanbul] yeri olan olgunlar bekliyorum.     |     BLackBoy03:[Kocaeli] orta asyalilar yaza bilirmi izmit 😉.     |     xxxxmen:[Ordu] oksijen diyarı ordudan selamlar beraber olmak dileliğle buluşalım ordu güzel yer.     |     esinizoolurumm:[istanbul] esinizoolurumm:[Selam şekerler herkesi bekliyorum. Mecidiyeköy.     |     Mertchaserap:[istanbul] Önce insanlık...     |     karamelle:[istanbul] SİSLİ BOMONTİ NOBETCİ HEMSİRE :D.     |     esinizolurum:[istanbul] esiniz olurum:[İstanbul] Selam yazın tanısalım. Mecidiyeköy.     |     olgunsevenankli:[Ankara] 180 90 57 YAŞINDA ANKARADAN KENDİ HALİNDE BEKAR BİRİ .     |     By_ap_3939:[Kirklareli] By_ap_3939.     |     olgungrupcupsf:[istanbul] olgungrupcupsf:[İstanbul] Mecidiyeköy. Herkesi bekliyorum..     |     Saygl:[istanbul] Sadece hafta içi gündüz bana yakın haznedar Merter b.köy Ataköy esenler yeri olanlar..     |     Ezel1905:[istanbul] Heyyyy 🤚.     |     YigitBerk4141:[Kocaeli] Merhaba 187 82 38 esmer A yalnız yaşıyorum samimi gizli arkadaşlar tanışmak istiyorum .     |     pharoxym2:[Ankara] Ankaradan olgun yeri olan AKTİF varsa bana ulaşabilirmi.     |     beraber_olalim:[istanbul] merhaba bahçelievler / istanbuldayım gizliyim yyok.     |    
Login
Lütfen Bilgilerinizi Giriniz.
Rumuz:
Şifre:
Şifremi Unuttum

Şu an Online
1108 Üye var




Hızlı Ara | Detaylı Ara | Özel Ara | Yeni Üyeler | Popüler 100 | Haziran TOP 10
Haber | Bir `HIV pozitif`in yaşam mücadelesi

Bir `HIV pozitif`in yaşam mücadelesi


Rauf 20 yıllık iş hayatının ardından bir gün HIV pozitif olduğunu öğrendi. Birkaç gün içinde hiçbir sosyal güvencesi olmayan bir işsizdi. Bir yanda bakmak zorunda olduğu ailesi, bir yanda hayatta kalmak için ayda 1500 lira tutan ilaç masrafları vardı. Önce tazminatı bitti, sonra otomobilini sattı.


İSTANBUL - Rauf her iki yılda bir mesleği gereği sağlık kontrollerinden geçiyor, testler yaptırıyordu. Onun için rutin haline gelen bu testlerden birinin sonucu bir gün tüm hayatını değiştirdi; HIV pozitif olduğunu öğrendi. İlk düşündüğü şey “Bir yere gidip bitireyim kendimi” oldu. İlk kaybettiği işiydi. 20 yıllık meslek hayatının ardından, hiçbir sosyal güvencesi olmadan ortada kaldı. Bir yanda geçindirmesi gereken ailesi, aylık 1500 TL’yi bulan ilaç masrafları diğer yanda işsizlik. Rauf şimdi tedavi olabilmek için çocuklarının boğazından kestiği parayla sigortasını kendisi dışarıdan ödüyor.
Dünyada 2.7 milyon Türkiye’de ise 3 bin 370 kişi HIV/ AIDS ile yaşıyor. Tıp ilerledi, ilaçlar gelişti. Bugün HIV enfeksiyonu artık sonu beklemekle geçirilen çaresiz bir hastalık olarak değil, kronik bir rahatsızlık gibi kabul ediliyor. Ancak önyargılar bilim kadar ilerleme sağlayamadı. ‘HIV/AIDS nasıl bir hastalık?’tan önce zihinlerde ‘Nereden bulaştı kim bilir’ sorusu yankılanıyor.
HIV pozitifler, isimlerin kodlandığı, yüzlerin saklandığı bir yaşama mahkûm ediliyor. Hastalıkları duyulduğunda onları hep aynı son bekliyor; işsizlik. İşsizlik, düzenli olarak ilaçlarını alıp sağlıklı bir şekilde yaşabilmelerinin önündeki en büyük engellerden biri. Bu engelle karşı karşıya olanlardan biri de 43 yaşındaki Rauf. Denizcilik sektöründe çalışan Rauf, HIV pozitif olduğunu 2006 yılında öğrenmiş. O anı şöyle anlatıyor:
“Özel bir hastanede öğrendim testin sonucunu. Beni İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderdiler. Orada bana birtakım bilgiler verildi. Ancak ben ‘Eve gidip ne yapacağım. Bir yere gidip bitireyim kendimi’ diye düşünüyordum. Eve gittiğimde eşime söyledim. Ben ilk testin ardından iki test daha yaptırdım. Test sonucu için aradığımda, ‘gelin görüşelim’ dediklerinde sonucun aynı olduğunu anladım ve gitmedim bile konuşmaya. ‘Bundan sonra bir işe yaramayacağım, öleceğim’ nasılsa diyerek doktora da gitmedim. Sağlık testi sonucu işyerine bildirildi. Sözleşmemde HIV pozitif işten çıkarılmayı gerektiren hastalıklar arasında yer alıyordu. İşten çıkarıldım. Her gün evden geri dönmeyeceğim diye çıkıyordum.“
Rauf, daha HIV pozitif ile mücadele edecek gücü toplamamıştı ki, önyargılar hayatını iyice zorlaştırdı. Tanıdık yüzler onu gördüğünde selam vermeden dönmeye başladı, evde oturduğunu görüp niye çalışmadığını soranlara yalanlar söylemek zorunda kaldı, ilaçlarını eve gelenlerden ve çocuklarından sakladığı gizli bir yaşama başladı...
Üstelik bu yeni yaşamında hiçbir sosyal güvencesi de yoktu. İlaç masrafları ayda 1500 TL’yi buluyordu. Tazminatı bitti, otomobilini de sattı. 20 yıllık meslek hayatı sonrasında elinde hiçbir güvencesi olmadan ortada kalmıştı. Malulen emekli olamıyordu çünkü tüm HIV pozitifler gibi ‘çalışabilir’ durumdaydı. Doktor raporu da bu yöndeydi. İş bulamadığı için sigortasını devam ettiremiyordu, yeşil kart alamıyordu çünkü üzerine evi vardı. Bir yanda geçindirmesi gereken ailesi, ilaç masrafları... Diğer yanda ise işsizlik.
İlaç masrafları SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Yeşil Kart tarafından karşılanıyor. Ancak sorun HIV pozitiflerin hastalıkları öğrenildiğinde işsiz kalması. Rauf, çaresiz sosyal güvenceden yararlanabilmek, ilaç masraflarının karşılanabilmesi için sigortasını dışarıdan kendi ödemeye başladı. Gelir yoktu ama gider listesi bir kalem daha arttı. Bir yandan da Sağlık Bakanlığı’na mektup yazdı. Kimliğini, hastalığını yazdı. Ne yapacağını sordu. İstanbul Valiliği’ne durumunun iletildiğini anlatan bir cevap aldı. Valilik ise Rauf’un yaşadığı ilçenin kaymakamlığını görevlendirdi. Sonra ne mi oldu? Rauf’un anlatımına göre bir gün eve kendisi yokken bir görevli geldi:
“Kaymakamlıktan görevli gelmiş, Eşime ‘nedir hastalığı’ demiş. Eşim söylemek istememiş. Eve bakmış, neye ihtiyacımız olduğunu sormuş gitmiş. Bir daha ses çıkmadı. Ben tüm telefonlarımı yazdım. Beni arayamazlar mıydı? Her şeyimi tükettim. İşe yaramıyorsam öldürsünler beni. Bir şekilde yeşil kart çıkart diyorlar bazıları. Hileye mi başvurayım? 20 yıllık emleğim var, ilaç masraflarımı karşılasınlar.”

‘Artık ölmeyeceğimi biliyorum’
Tüm bu zorluklar içinde Rauf’un mücadeleye devam etmesinin nedeni ise Pozitif Yaşam Derneği’nin onda yarattığı değişiklik. Pozitif Yaşam Derneği HIV/AIDS’le yaşayan kişiler arasında bir iletişim ağı kurmak, tedaviye erişimlerini kolaylaştırmak, kendilerinin ve yakınlarının fiziksel, sosyal açıdan güçlenmelerini sağlamak için dört yıl önce kuruldu. Dernek ilk zamanlarda yılda 200 kişiye ulaşırken bugün bu rakam 500’e ulaştı. Rauf, kendi deyimiyle derneğe adım attıktan sonra ‘normal hayatına döndü.’ Mücadelesi sürüyor ama artık ölmeyeceğini de biliyor:
“Buraya gelince baktım insanlar gayet güzel yaşamlarına devam ediyorlar. Derneğe gelmesem belki sizinle de konuşmazdım. Tanıyı aldığım 2006 yılında gelseydim belki daha da farklı olacaktı her şey. Ölmeyeceğimi biliyorum artık.”

Artık kronik hastalık sınıfında
HIV (Human Immmunodeficiency Virus), Türkçe ’de ‘İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü’ olarak adlandırılan bir virüs. İnsan bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve tedavi alınmadığı durumda tamamen etkisiz hale gelmesine neden oluyor. AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome), HIV enfeksiyonunun ilerlemiş hali. Ancak her HIV taşıyıcısı aynı zamanda AIDS gelişimi de görülmüş kişi demek değil. HIV bulaştığı insanın vücudunda yıllarca bulgu vermeden kalabilir. Kişi eğer virüsü cinsel yolla almışsa, ortalama
8-10 yıl boyunca hekime başvurmasını gerektiren bir bulgusu olmayabilir. Virüs kan yoluyla alınmışsa, bu süre azalarak, beş ay ile iki yıl arasında değişebilir. AIDS’in kesin bir tedavisi yok ancak hastalık çeşitli ilaçlarla büyük oranda kontrol altına alınabiliyor ve HIV pozitif insanlar uzun yıllar boyunca sağlıklı olarak kalabiliyor.

Testler ve ilaçlar gelişti
HIV pozitif kişiler, tedavilerini ve kontrollerini aksatmadıkları sürece sağlıklarını koruyabilme şansına sahip. HIV enfeksiyonu kronik bir rahatsızlık gibi kabul ediliyor. Bunu sağlayan unsurların başında, tedavide kullanılan ilaç sayısının artmış olması geliyor. Bir başka unsur ise enfeksiyonun seyri esnasında yapılan kan testlerinin daha gelişmiş olması ve elde edilen deneyimler sonucu daha iyi yorumlanabilmesi.




kaynak: radikal.com


Eklenme Tarihi : 29.11.2009
Haber Editörü : ARES
  «« GERi
Bu haber 497799 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz

    elinden gelenlerin yardımlarını eksik etmemeleri gerekir...insan isek buna bi yerde mecburuz...Allah kolaylık versin...
Yazan : gana     Beğen

    Çok geçmiş olsun Rauf bey...
Yazan : CA_gAy     Beğen
Yorum yazmak için login olunuz


Diğer başlıklardan bazıları.
Haber | Transseksüel Öykü hemşire olacak Transseksüel Öykü hemşire olacak
   Cezaevinde girdiği ÖSS`de, KKTC`de Hemşirelik Yüksek Okulu`nu kazandı. BURSA - 3 yıl önce bankadan çektiği kredi ile ameliyat olup cinsiyet değiştirerek pembe nüfus cüzdanı aldıktan sonra evlenen, ancak travestilere fuhuş yaptırdığı iddiasıyla 27 ay cezaevinde kalan 37 yaşındaki Öykü Evren Özen, ce...

Haber | Her zaman, her durumda suçluyum çünkü travestiyim Her zaman, her durumda suçluyum çünkü travestiyim
   Son üç yılda kaç travesti öldürüldü farkında mısınız? En azından bildiklerimiz 30! Ölüm son aşama; bir de çoğunlukla aile ocağında başlayıp yan komşular, mahalle sakinleri derken çapı da, yoğunluğu da değişen daimi bir şiddet halesi var. Polise başvurmak daha büyük dert... Böyle bir nefreti sürekli ...

Haber | GAY TASARIMCILARA AŞKLARI İLHAM VERİYOR GAY TASARIMCILARA AŞKLARI İLHAM VERİYOR
   Birçoğumuz gibi onların da ilham kaynakları, aşkları. Dünyaca ünlü tasarımcılar, yarattıkları muhteşem koleksiyonlar için tabii ki bir yerlerden ilham alıyor. Ve birçoğumuz gibi onların da ilham kaynakları, aşkları. Tasarımcılar dünyevi sınırlamalar altında ezilmiyorlar. Onlar yeteri kadar ya...

Haber | Lezbiyenlerden daha iyi ebeveyn oluyor Lezbiyenlerden daha iyi ebeveyn oluyor
   İngiltere`de bulunan Ulusal Ebeveyn Pratisyen Akademisi`nin yaptığı bir araştırmaya göre lezbiyenler heteroseksüellerden daha iyi ebeveyn oluyor. LONDRA - Londra merkezli Ulusal Ebeveyn Pratisyen Akademisi`nin müdürü Stephen Scott`un yaptığı bir araştırma lezbiyen çiftlerin yetişirdiği çocukların...

Haber | Davanın kilit ismi evinde ölü bulundu Davanın kilit ismi evinde ölü bulundu
   Transeksüellerle olan ilişkisinden dolayı 18 gün önce istifa etmek zorunda kalan Lazio Valisi Marrazzo`ya şantaj yapılmasıyla ilgili davada kilit tanık olan 32 yaşındaki Brezilyalı transseksüel Brenda, evinde yakılmış halde bulundu. Polis, kısa süre önce aşırı doz kokainden ölen bir uyuşturuc...

Haber | Eşcinsel ilişki teklifi öldürdü Eşcinsel ilişki teklifi öldürdü
   Metin Yıldız, “Bana eşcinsel ilişki teklif etti, bu yüzden öldürdüm” dedi. Antalya`da, gittiği kafede tartıştığı işletme sahibi 51 yaşındaki Hüseyin Ergün`ü bıçaklayıp boğazını keserek öldüren 23 yaşındaki Metin Yıldız, “Bana eşcinsel ilişki teklif etti, bu yüzden öldürdüm” dedi. Olay, saat 0...

Haber | Homofobik Sansür Homofobik Sansür "Açık Radyo"da...
   Bilgi Teknolojileri Kurumu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından 3 Ekim 2009 günü GaBiLe.Com hakkında alınan İdari Tedbir kararı 94.9 Açık Radyo`da tartışıldı. Kararın eleştirildiği program Avukat Avniye Tansuğ ve Doç. Dr. Yaman Akdeniz tarafından sunuldu. 30 Kasım 2009 günü 15.30...

Haber | İngiltere bu annenin isteğini tartışıyor İngiltere bu annenin isteğini tartışıyor
   İngiltere`de bir anne, yanlış bedende doğduğunu öne süren 14 yaşındaki oğlunun cinsiyet değiştirme talebinin kabul edilmesini istedi. Ülkede 18 yaşın altındakilere cinsiyet değiştirme hakkı tanımayan yasa üzerine tartışmalar yeniden alevlendi. 12 YAŞINDA CİNSİYET DEĞİŞTİRECEK İngiltere`de he...

Haber | LGBTT’ler Öldürülen Transseksüeller İçin Sokağa Çıktı LGBTT’ler Öldürülen Transseksüeller İçin Sokağa Çıktı
   İstiklal Caddesi`nde yürüyen LGBTT’ler, nefret suçlarının yasal olarak tanınmasını ve anayasanın eşitliği düzenleyen 10. maddesine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadelerinin de eklenmesini istediler. "Sokaktayız, kaldırımdayız, her yerdeyiz ve hiçbir yere gitmeyeceğiz!" sloganıyla yürüyen 50`...

Haber | ABD`den Cumhurbaşkanı Gül`e LGBT Derneği İçin Mektup Var ABD`den Cumhurbaşkanı Gül`e LGBT Derneği İçin Mektup Var
   ABD’de faaliyet gösteren ve kısa adı IGLHRC olan Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu, Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’ne açılan kapatma davasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektup yazdı. IGLHRC Yönetim Kurulu Başkanı Cary Johnson imzasıyla kaleme alınan mektupta, daha ön...


|   İletişim  |   Sözleşme  |   Yardım  |   Site Haritası  |  

Gabile.com bir tanışma, arkadaşlık ve eğlence servisidir.
Bu siteye üye olan herkes Kullanıcı sözleşmesini okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©1999-2013 GaBiLe


GaBiLe Bir Kodme Hizmetidir.
Veri Merkezi