AnaSayfa | Haber | Sohbet | Radyo | Burçlar | ilanlar | iletişim
Turkish English German  
İçinizdeki Ses! Gabile.com   misafir00:[Mersin] Merhaba, Nasılsın? Tanışalım mı? Mesajını heyecanla bekliyorum.     |     anfb34:[istanbul] Mutlu bir gün diliyorum herkese.     |     LonelyAngel80:[istanbul] Ekim başında Balıkesir Akçayı gezmek istiyorum. Oraya yakın yerlerde misafır alacak var mı?.     |     deterministik:[Samsun] Tüm GaBiLe platformuna iyi günler dilerim, gününüz neşe ile geçsin..     |     Kentsel_donusum:[Bursa] Bursa dan selam canım .     |     buyuksvr:[istanbul] yeri olan olgunlar bekliyorum.     |     BLackBoy03:[Kocaeli] orta asyalilar yaza bilirmi izmit 😉.     |     xxxxmen:[Ordu] oksijen diyarı ordudan selamlar beraber olmak dileliğle buluşalım ordu güzel yer.     |     esinizoolurumm:[istanbul] esinizoolurumm:[Selam şekerler herkesi bekliyorum. Mecidiyeköy.     |     Mertchaserap:[istanbul] Önce insanlık...     |     karamelle:[istanbul] SİSLİ BOMONTİ NOBETCİ HEMSİRE :D.     |     esinizolurum:[istanbul] esiniz olurum:[İstanbul] Selam yazın tanısalım. Mecidiyeköy.     |     olgunsevenankli:[Ankara] 180 90 57 YAŞINDA ANKARADAN KENDİ HALİNDE BEKAR BİRİ .     |     By_ap_3939:[Kirklareli] By_ap_3939.     |     olgungrupcupsf:[istanbul] olgungrupcupsf:[İstanbul] Mecidiyeköy. Herkesi bekliyorum..     |     Saygl:[istanbul] Sadece hafta içi gündüz bana yakın haznedar Merter b.köy Ataköy esenler yeri olanlar..     |     Ezel1905:[istanbul] Heyyyy 🤚.     |     YigitBerk4141:[Kocaeli] Merhaba 187 82 38 esmer A yalnız yaşıyorum samimi gizli arkadaşlar tanışmak istiyorum .     |     pharoxym2:[Ankara] Ankaradan olgun yeri olan AKTİF varsa bana ulaşabilirmi.     |     beraber_olalim:[istanbul] merhaba bahçelievler / istanbuldayım gizliyim yyok.     |    
Login
Lütfen Bilgilerinizi Giriniz.
Rumuz:
Şifre:
Şifremi Unuttum

Şu an Online
1790 Üye var




Hızlı Ara | Detaylı Ara | Özel Ara | Yeni Üyeler | Popüler 100 | Haziran TOP 10
Haber | Diyanetin Paradoksu ve Bir “Sapıklık” Olarak Eşcinsellik

Diyanetin Paradoksu ve Bir “Sapıklık” Olarak Eşcinsellik


Adı geçen psikiyatrların medyada yazıldığı gibi buyurdukları halde Şûra kararı bu şekilde çıkmışsa, Diyanet`in katılan psikiyatrlardan daha laik ve etik davrandığını söylemek mümkün.

“Sosyal Problemler Karşısında Din ve Diyanet” konusunu ele alan IV. Din Şurası’nda alınan kararlar, `gündelik hayatın laikleşmesi` karşısında Diyanet`in duyduğu çaresizliği gösteriyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı, 12-16 Ekim 2009 tarihleri arasında Ankara`da "Din ve Toplum" ana başlığı altında "Sosyal Problemler Karşısında Din ve Diyanet" konusunu ele aldırdığı IV. Din Şûrası düzenledi. Şûra kararlarının açıklanmasıyla, özellikle eşcinselliğe Diyanet`in yaklaşımı ortaya çıkmış oldu.

Şûranın 32 kararı incelendiğinde paradoks gibi gelse de Diyanet İşleri Başkanlığı`nın toplumun gündelik hayatının laikleşmesi karşısında duyduğu çaresizliği görmek mümkün. Şûra kararları bir tür "şikâyet manzumesi" gibi duruyor. Daha Şûra kararlarının giriş paragrafında bu çaresizlik duygusunun belirleyiciliği görülebiliyor.

“Hızlı bir değişimi yaşadığımız ve beraberinde yeni bir zihniyet dünyasıyla karşı karşıya olduğumuz modern çağda geleneksel bakış açıları da dâhil mevcut bütün hayat tarzları, yönelim ve tercihler fazlasıyla sorgulanır olmuş, daha bu açıklanmaya muhtaç hale gelmiştir. İçinde yaşadığımız dünyayı modernlik, postmodernlik ve küreselleşme kavramları etrafında açıklayan yaklaşımların, dine edilgen bir rol yükleme konusunda bildik kabullerinden vazgeçmemiş oldukları ve buna bağlı olarak, dinin hâlâ ya eski ve köhnemiş bir geleneğin parçası ya da sadece hakikat iddiası taşıyan tezlerden bir tez olarak değerlendirilebildiği müşahede edilse de, asla kabul edilemez olan bu tarz değerlendirmelerin sıhhatli ve geçerli olmadığı; aksine dinin öneminden hiçbir şey kaybetmeyerek dün olduğu gibi bugün de birey ve toplum hayatında en önemli belirleyicilerden biri olmaya devam ettiği görülmektedir.”

`Benim de Bir Çözümüm Var`

Asla kabul edilemez gibi karşı çıkış cümleleri olsa da Diyanet bile gündelik hayatta dine "edilgen bir rol" yüklendiğini ve dinin "hakikat iddiası taşıyan tezlerden bir tez" olarak görülmeye başlandığının ayırtına varmış durumda. Bireylerin gündelik hayat pratiklerini din kurallarına göre yaşamadıklarını ve dini "bireysel inançlardan biri", "manevi bir doyum yolu" olarak görmeye başladıklarını Diyanet`in kabul etmiş olması çok anlamlı.

Evet, bu durumdan yakınıyor ve gündelik hayatta dinin daha etkin bir rol üstlenebilmesi için gündelik hayatın sorunlarına kendince bir çözüm yolu önermeye çalışıyor. Din artık topluma kendi ajandasını vaaz etmiyor, tersine, toplumun sorunlarına "bakın bana gelirseniz, yaşadığınız sorunlara çözüm bulabilirim" vaadini veriyor.

Çünkü Diyanet bile insanların artık koşulsuzca dinin emirlerine uymaya yanaşmadıklarını, ne kadar namazında niyazında olsalar da gündelik hayatlarını dinin emirlerine göre yaşamadıklarını fark ediyor. Şûra kararlarının başlıklarına bakıldığında, kadına yönelik şiddet, çevre ve iklim sorunları, çocuk ve yaşlılar, sağlık, madde bağımlılığı gibi konularda proje geliştirilmesi gerektiğinin önerildiği anlaşılıyor. Bu kararlar dinin hayatın her alanında kendisini yetkili gördüğü gibi okunabilir ama tersine kendisini bir seçenek olarak sunabilmek için hayatın her alanındaki sorunlara "bakın benim de bir çözüm önerim var" demeye çalışıyor.

Bu paradoksun en çarpıcı olarak görülebileceği konu kamuoyuna eşcinsellik olarak yansısa da aslında genel olarak cinsellikle ilgili olan şûranın 19. kararı:

"Kamuoyunda tedirginlik meydana getirecek bir şekilde yayılma istidadı gösteren cinsel davranış bozuklukları karşısında İslam`ın bilinen tavır ve cevabı bütün açıklığıyla belirtilmelidir. Diyanet İşleri Başkanlığı, insan doğasına aykırı, Müslüman tabiatının hiçbir şekilde kabul edilemez bulduğu her türden cinsel davranış bozukluğu karşısında, toplumun yeterli düzeyde bilgilendirilmesine öncülük etmeli, kişiler hedef gösterilmeden ve rencide edilmeden, sorunların sağlıklı bir şekilde giderilmesi konusundaki girişimlere destek verilmelidir.”

Denetim: Dinin Yerine Tıp

Üstelik kararın son cümlesinde yer alan "kişiler hedef gösterilmeden ve rencide edilmeden" uyarısı ve sapıklık sıfatı yerine "cinsel davranış bozukluğu" teriminin kullanılmış olması Diyanet`teki değişimi göstermesi bakımından çok önemli. Üstelik cinsellik ve eşcinsellik hakkında Şûra`ya rapor hazırlayan iki psikiyatrın medyada yayımlanan raporlarını görünce Diyanet`in psikiyatrlardan daha ilerici olduğunu görmemeye imkân yok.

Bildiri hazırladıkları söylenen psikiyatrlar eğer medyada yazıldığı gibi `Homoseksüellerin çocuk edinmesi toplumu tehdit eden bir tehlikedir; Homoseksüalite, cinsel kimlik bozukluğudur ve onun sapık biçimlerinden biridir; Erkek homoseksüeller, cinsel sapıklıklarını şehvet doyumu aracı olarak benimser; Yaşlanma homoseksüel kişiler için de endişe kaynağıdır. Erkek sevgililerine para yetiştirmek isterler. Kıskançlık krizi sebebiyle cinayet işleyenler oluyor. İhaneti affetmezler; Çocukların, eşcinsel çiftlerin ortamına girmesi sakıncalıdır. Bu davranış ve tutumları hoş görülmemelidir. Homoseksüellerin çocuk edinmeleri ve kuşak üretmeleri toplumun geleceğini tehdit eder. Sanat, spor ve edebiyat insanları, homoseksüelliği övmemelidir; Eşcinsellik bütün dünyada yayılıyor. Bu, insanlığın geleceği açısından ciddi bir tehlike. Gençler arasında özgürlük gibi zannedilse de özgürlük değil, bazı değerlerin yok olması. Böyle devam ederse, 50 yıl sonra insan nesli diye bir şey kalmayacak" buyurmalarına rağmen Şûra kararı bu şekilde çıkmışsa, Diyanet`in katılan psikiyatrlardan daha laik ve etik davrandığını söylemek mümkün.

Tarihte cinsellik dinin alanından çıktıkça bir denetim aygıtı olarak tıp devreye girmiştir. Bu durum sekülerleşme sürecinde dinin gündelik hayattaki etkisinin azalmasıyla paraleldir.
Eskiden din eşcinselliği sapıklık olarak görür ve başka bir açıklamaya gerek duymazdı. Ne zaman bu açıklamanın topluma yeterli gelmediğini ve bağlayıcı olmadığını fark ettiyse o zaman devreye tıbbi bilgiyi ve hastalık kavramını girmiş ve cinsel farklılıklar hastalık kavramıyla denetlenmeye çalışılmıştır.

Türkiye`de her işin tersten gitmesi gibi son Şûra kararlarının gösterdiği gibi en azından cinsellik konusunda Diyanet`in bir grup psikiyatrdan daha "bilimsel" ve daha "laik" olduğu ortaya çıkmıştır.

Kaynak: Kaos GL 16.11.2009


Eklenme Tarihi : 17.11.2009
Haber Editörü : Administrator
  «« GERi
Bu haber 476255 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz
Bu habere yapılmış bir yorum bulunmamaktadır
Yorum yazmak için login olunuz


Diğer başlıklardan bazıları.
Haber | Sendikamızda her türlü ayrımcılığa karşıyız Sendikamızda her türlü ayrımcılığa karşıyız
   “Ayrımcılıklar ayrıntılandırılmalı ve sendika tüzüklerinde alt açılımlara gidilmeli” Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası, (SES) Basın Yayın, Sosyal İlişkiler ve Dış İlişkiler Sekreteri Şükran Doğan, Kaos GL’nin sorularını cevapladı. Eğitimlerimiz içinde konu başlıklarımızda henüz cins...

Haber | İntihar eden futbolcular İntihar eden futbolcular
   2009-Joseph Rapelego: Güney Afrika`nın Moroka Swallows takımında forma giyen orta saha oyuncusu, geçen hafta kendisini silahla vurarak öldü. 2008-Abram Raselemane: Güney Afrika Milli Takımı`nda 15 karşılaşmada üç gol kaydeden ve Super Sport United takımında da 135 karşılaşmada 57 gol atan Raseleman...

Haber | Eşcinseller de askere alınsın Eşcinseller de askere alınsın
   AB İlerleme Raporu`nda eşcinselliği "psikoseksüel" bozukluk olarak tanımladığı ve eşcinselleri askerliğe elverişsiz addettiği gerekçesiyle TSK`yı eleştirdi. Raporda, "TSK eşcinselliği psikoseksüel bozukluk olarak tanımlamakta ve eşcinselleri askerliğe elverişsiz olarak addetmektedir. Askere çağrılan...

Haber | Evlililiğe çok yaklaşmışlardı Evlililiğe çok yaklaşmışlardı
   ABD’nin Maine eyaletinde yapılan halk oylamasından eşcinsellerin evliliğine izin veren kanuna çok az bir farkla ret oyu çıktı. Açıklanan sonuçlar evlenmek için yasanın çıkmasını bekleyenleri hayal kırıklığına uğratırken, bazı ABD`liler gözyaşlarına hakim olamadı. HEYECANLI BEKLEYİŞ HÜSRANLA SON B...

Haber | ABD’de eşcinsellere yönelik saldırı artık suç ABD’de eşcinsellere yönelik saldırı artık suç
   Yasa imzalandıktan sonra; Matthew’ in annesi ve James Byrd’in kız kardeşi, Başkan Obama ile Amerika eşcinsellere yönelik nefret suçlarıyla mücadeleyi yasallaştırdı. Başkan Obama Çarşamba günü (28 Ekim) öğleden sonra Matthew Shepard* ve James Byrd Nefret suçlarını önleme yasasını” imzaladı. Bu y...

Haber | Kaos GL Derneğinden Demokrat Parti’ye Mektup Kaos GL Derneğinden Demokrat Parti’ye Mektup
   Parti programına “cinsel yönelim”i de ekleyen Demokrat Parti (DP)’ye, Kaos GL Derneği bugün bir mektup gönderdi. Demokrat Parti Genel Başkanlığı’na hitaben kaleme alınan mektupta, söz konusu düzenleme ile vatandaşlar arasındaki her türlü ayrımcılık biçimine olduğu gibi cinsel yönelim ayrımcılığı...

Haber | Yedi Tepe Üniversitesinde Eşcinsel Düşmanlığı Yedi Tepe Üniversitesinde Eşcinsel Düşmanlığı
   TİB eşcinsel sitelere erişimi engelleyince ortalık karıştı. Şimdi de ünlü bir üniversite eşcinsel sitelere erişimi engelledi. Bildiğiniz gibi 03.09.2009 - 09.09.2009 tarihleri arasında Telekominikasyon İletişim Başkanlığı gabile.com adlı sitemize Yurt genelinde erişimi engellemişti.. Yerli ve ...

Haber | CAN TANRIYAR, ONUR BAŞTÜRK’Ü “GAY” HAREKETLERİ YÜZÜNDEN TOKATLAMIŞ! CAN TANRIYAR, ONUR BAŞTÜRK’Ü “GAY” HAREKETLERİ YÜZÜNDEN TOKATLAMIŞ!
   Hürriyet yazarı Onur Baştürk, ünlü yapımcı Can Tanrıyar`dan sıkı bir osmanlı tokatı yedi. Peki olayın perde arkasında eşcinsel yazarın tacizi mi var? Onur Baştürk geçen gece saat 24:00 sıralarında arkadaşlarıyla Lucca`daydı. Hesabı ödedikten sonra başka bir mekana gitmek üzere masadan kalkan Onur...

Haber | Eşcinsel filmine festival yasağı Eşcinsel filmine festival yasağı
   Bangkok Dünya Film Festivali’nde gösterilecek olan, bir gay aşkını ve çatışmacı politikaları konu olan Tayland filminin gösterimi yasaklandı. Yabancı kaynaklı bir habere göre, Thunska Pansittivorakul yönetmenliğindeki “This Area is Under Quarantine” filmi yasaklanmadan önce festival programında...

Haber | Beyoğlu`nda `gay cinayeti` Beyoğlu`nda `gay cinayeti`
   "Eşcinsel ilişki kurmak isteyince bıçakladım." İstanbul Beyoğlu’nda yaşayan Ahmet Y. (56), bir barda tanıştığı ve evinde cinsel ilişkiye girmek istediği Kenan D. (30) tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Engin BELLİ / AHT 25 yıl sürdürdüğü devlet memurluğundan kısa bir süre sonra emekli olan ...


|   İletişim  |   Sözleşme  |   Yardım  |   Site Haritası  |  

Gabile.com bir tanışma, arkadaşlık ve eğlence servisidir.
Bu siteye üye olan herkes Kullanıcı sözleşmesini okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©1999-2013 GaBiLe


GaBiLe Bir Kodme Hizmetidir.
Veri Merkezi