AnaSayfa | Haber | Sohbet | Radyo | Burçlar | ilanlar | iletişim
Turkish English German  
İçinizdeki Ses! Gabile.com   misafir00:[Mersin] Merhaba, Nasılsın? Tanışalım mı? Mesajını heyecanla bekliyorum.     |     anfb34:[istanbul] Mutlu bir gün diliyorum herkese.     |     LonelyAngel80:[istanbul] Ekim başında Balıkesir Akçayı gezmek istiyorum. Oraya yakın yerlerde misafır alacak var mı?.     |     deterministik:[Samsun] Tüm GaBiLe platformuna iyi günler dilerim, gününüz neşe ile geçsin..     |     Kentsel_donusum:[Bursa] Bursa dan selam canım .     |     buyuksvr:[istanbul] yeri olan olgunlar bekliyorum.     |     BLackBoy03:[Kocaeli] orta asyalilar yaza bilirmi izmit 😉.     |     xxxxmen:[Ordu] oksijen diyarı ordudan selamlar beraber olmak dileliğle buluşalım ordu güzel yer.     |     esinizoolurumm:[istanbul] esinizoolurumm:[Selam şekerler herkesi bekliyorum. Mecidiyeköy.     |     Mertchaserap:[istanbul] Önce insanlık...     |     karamelle:[istanbul] SİSLİ BOMONTİ NOBETCİ HEMSİRE :D.     |     esinizolurum:[istanbul] esiniz olurum:[İstanbul] Selam yazın tanısalım. Mecidiyeköy.     |     olgunsevenankli:[Ankara] 180 90 57 YAŞINDA ANKARADAN KENDİ HALİNDE BEKAR BİRİ .     |     By_ap_3939:[Kirklareli] By_ap_3939.     |     olgungrupcupsf:[istanbul] olgungrupcupsf:[İstanbul] Mecidiyeköy. Herkesi bekliyorum..     |     Saygl:[istanbul] Sadece hafta içi gündüz bana yakın haznedar Merter b.köy Ataköy esenler yeri olanlar..     |     Ezel1905:[istanbul] Heyyyy 🤚.     |     YigitBerk4141:[Kocaeli] Merhaba 187 82 38 esmer A yalnız yaşıyorum samimi gizli arkadaşlar tanışmak istiyorum .     |     pharoxym2:[Ankara] Ankaradan olgun yeri olan AKTİF varsa bana ulaşabilirmi.     |     beraber_olalim:[istanbul] merhaba bahçelievler / istanbuldayım gizliyim yyok.     |    
Login
Lütfen Bilgilerinizi Giriniz.
Rumuz:
Şifre:
Şifremi Unuttum

Şu an Online
1686 Üye var




Hızlı Ara | Detaylı Ara | Özel Ara | Yeni Üyeler | Popüler 100 | Haziran TOP 10
Haber | “Etik” Yetmez, Kanun Şart: Ayrımcılık, İş Kanununda Yasaklansın!

“Etik” Yetmez, Kanun Şart: Ayrımcılık, İş Kanununda Yasaklansın!


Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun, kamu kurumlarında etik inceleme yapmakla görevli denetçiler için yönetmelik taslağı hazırladığını Akşam Gazetesinden aktarmıştık.

Gazetenin haberine göre 16 maddelik taslakta, `cinsel yönelim` maddesi de yer alıyor.
“Cinsel yönelim” ibaresinin, Denetime İlişkin Etik Davranış İlkeleri Hakkında Yönetmelik Taslağı`nın `Eşitlik` başlıklı bölümüne eklendiği belirtilmişti.

Haberde duyurulan böylesi bir gelişmenin ne anlama geldiğini, çalışma hayatında cinsel yönelim ayrımcılığına karşı çalışan hak savunucuları ile uzmanlara sorduk.

Avukat Senem Doğanoğlu, gelişmeyi, “cinsel yönelim ayrımcılığı yasağı ilke halini alıyor” şeklinde değerlendirdi.

Avukat Yasemin Öz, “Türkiye`nin uymakla yükümlü olduğu yegâne komisyon kararı” olarak belirttiği Avrupa Birliği Komisyonu`nun İstihdam Eşitlik Direktifi’ni hatırlattı.

Çalışma Hayatında Cinsel Yönelim Ayrımcılığı Proje Koordinatörlüğü yapmış olan Özge Gökpınar, mevcut kanunlar ile cinsel yönelim ayrımcılığına karşı kamu çalışanlarının hak arama imkânı bulamadıklarını aktardı.

Eğitimde Ayrımcılık Çalışma Grubu’ndan Seçin Varol, “gerek talebeye karşı gerekse hariçte muallimlik sıfatı ile telif edilmeyen iffetsizliği sabit olan” suçlamasını barındıran kanun ile eşcinsel öğretmenlerin ayrımcılığa karşı savunmasız olduklarının altını çizdi.

Bu durumda tam ve gerçek bir yasal güvencenin hayata geçebilmesi için Türkiye’nin bir an önce 1997 Amsterdam Anlaşmasının şartını yerine getirmesini, İş Kanununa cinsel yönelim ayrımcılığı yasağını eklemesini hatırlatmak gerekiyor.

“Cinsel yönelim ayrımcılığı yasağı ilke halini alıyor”
Avukat Senem Doğanoğlu:

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, 5176 sayılı Kanun’a göre “kamu görevlilerinin uymaları gereken saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme gibi etik davranış ilkelerini belirlemek ve uygulamayı gözetmek üzere” kurulmuştur.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, hem resen hem de başvuru üzerine harekete geçen Başbakanlığa bağlı çalışan bir kurul. Esas olarak kamu görevlilerinin, görevlerini yerine getirirken uyulması gereken davranış ilkelerine ne kadar uygun davranıp davranmadığını inceleyen, ilkesel karar alan bir yapı.

Bahsi geçen taslaktaki düzenleme ile cinsel yönelim ayrımcılığının yasaklanması güvenceli bir hale getirilmiştir. Şayet denetim görevlisi bir kamu kurumu içinde görev alan denetleyici pozisyonu haiz bir görevli olarak tanımlanıyor ise eşcinsel kamu görevlilerinin güvence altına alındığı düşünülmelidir.

Eşcinsel bir kamu görevlisinin, çalıştığı kurumda denetleyici ya da yönetici konumunda bulunan bir görevlinin, cinsel yönelimi nedeniyle ayrımcılık yaratan uygulamasına maruz kalırsa, bu uygulamanın kamu görevlileri için öngörülen etik ilkeleri çiğnediğine ilişkin bir başvuru yapma imkânı daha güvenceli hale gelmiştir.

İkinci ihtimal denetim görevlisinin Kurul içinde yer alan ya da kurul için denetim yapacak kişi olarak düşünülmesidir ki bu taslak madde ile de denetim görevlisinin bu görevini ifa ederken uyması gereken ilkeler bütününün belirlendiği düşünülebilir. Bu açıdan da özel olarak cinsel yönelim ayrımcılığının yasaklanması güvence altına alınmıştır. Kamu görevlisi olmayan eşcinsel bir yurttaşın kamu görevlilerinin muamelelerinde cinsel yönelim nedeniyle ayrımcılık yaptığına ilişkin bir başvurusu bu kapsamda değerlendirilebilir.

Sonuç olarak eşcinsel bir bireyin kamu görevlisi olsun ya da olmasın kamu hizmetleri yerine getirilirken herhangi bir kamu görevlisinin eylemi nedeniyle karşılaşabileceği ayrımcılık üzerine Etik Kuruluna yapılacak başvuruda özel olarak güvence altına alınmış olan bir ilke olarak karşımıza cinsel yönelim ayrımcılığı yasağı çıkmaktadır. Anayasa ile güvence altına alınan eşitlik maddesinin özel olarak güvenceli hale getirildiği bir düzenlemedir.

“Türkiye`nin uymakla yükümlü olduğu yegâne komisyon kararı”
Avukat Yasemin Öz:

Çalışma yaşamında cinsel yönelim ayrımcılığı yapılması, Avrupa Birliği Komisyonu`nun 27.11.2000 tarih ve 2000/78/EC sayılı İstihdam Eşitlik Direktifi ile yasaklanmıştır. Avrupa Birliği`ne üyelik yolunda olan Türkiye`nin kamu memurları arasında cinsel yönelim ayrımcılığı yapılamayacağına ilişkin düzenlemesi, iç hukuku direktife uygun hale getirmiştir.

Avrupa Birliği Komisyonu`nun İstihdam Eşitlik Direktifi, cinsel yönelim ayrımcılığını komisyon düzeyinde yasaklayan tek karar olduğundan, Türkiye`nin uymakla yükümlü olduğu yegâne komisyon kararıdır.

Avrupa Birliği ülkelerinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı konusunda ülkelere göre değişen farklı uygulamalar olmasına rağmen, istihdam ve yerleşim konusunda cinsel yönelim ayrımcılığı komisyon düzeyinde karara bağlanarak yasaklanmıştır. Komisyon kararları üye ve aday ülkeler açısından bağlayıcılık arz etmektedir.
Bunun yanı sıra, Türkiye`nin cinsel yönelim ayrımcılığı konusunda düzenleme yapmadığı özellikle 2007 ve 2008 yılı Avrupa Birliği İlerleme Raporları`nda detaylı olarak belirtilmiştir. Bu düzenleme, Türkiye`nin Avrupa Birliği ile yapmış olduğu sözleşmelerde vermiş olduğu taahhütlerin yerine getirilmesi olarak kabul edilebilir.

İstihdam alanında cinsel yönelim ayrımcılığı şimdilik yalnızca kamu çalışanları açısından getirilmiş de olsa, düzenleme özel sektör çalışanları açısından da emsal teşkil etmekte ve anayasanın eşitlik ilkesi açısından özel sektöre de sirayet edebilecek bir durum yaratılmış olmaktadır. Aslında direktif doğrultusunda İş Kanunu`nun ayrımcılığı yasaklayan 5. maddesine cinsel yönelim ayrımcılığı yasağının da eklenmesi ve bu şekilde iş yaşamındaki cinsel yönelim ayrımcılığının tümüyle yasaklanması gerekmektedir.

“Mevcut yasalar kamu çalışanına hak arama imkânı vermiyor”
Özge Gökpınar – Çalışma Hayatında Cinsel Yönelim Ayrımcılığı Proje Koordinatörü:

2009 yılında Kaos GL olarak başlattığımız Çalışma Hayatı Projesi, özel sektörde ve kamuda çalışan eşcinsel ve biseksüel bireylerin karşılaştıkları problemleri raporlamak ve bunun ışığında sorunların oluşmasını engellemek için yapılabilecek düzenlemeleri ve atılacak adımları belirlemekti.

Bu projede karşılaştığımız sorunlar içinde kamu çalışanlarının en genel anlamıyla yönelimlerini gizlemek zorunda kaldıklarını ve bu nedenle başka hayatlar yaşamaya zorlandıklarını görüyoruz.

657 sayılı devlet memurları kanununun 125. maddesinde “Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak” ibaresi, eşcinsel ve biseksüel memurların işlerini kaybetmesine sebep olabilmektedir. Çünkü işverenler tarafından keyfi uygulamalara tabi tutulup, işverenin ya da mevki sahibi kişilerin homofobisinden dolayı işlerini kaybetmelerine yol açabilmektedir.

Disipliner bir yönerge ile başlayan bir süreç var. Ve buna binaen katı yaptırımlar ve aykırılık sonrası yine disipliner uygulamalar ve işten çıkarmayla son bulan bir sürece tabii tutuluyorlar. Örneğin askerlik ve güvenlik birimlerinde eşcinsel ve biseksüellerin çalışması yasalarca ve uygulamada da yasak olup, açığa çıktığı zaman ordudan atılıyorlar. İşe girme esnasında ise her bağlantısı, ailesi, arkadaşlarını içeren büyük bir incelemeye tabii tutuluyorlar.

İşte çalışırken ise genel stereotip olarak, evli ve çocuklu bireyler olması beklendiği için baskılara maruz kalmaları, evli olmadıkları için, evli çalışanlar mesailerini zamanında bitirirken, eşcinsel çalışanlar fazla mesaiye bırakılabiliyor. Buna ek olarak, eşler veya çocuklar bahane edilerek izin almak heteroseksüel kamu çalışanları için mümkünken, eşcinsel çalışanların böyle bir şey yapması mümkün olmuyor. Memuriyetini şu veya bu şekilde kaybeden eşcinsel çalışanlar, tekrar iş bulmakta zorlanıyor hatta yeniden başka bir memuriyete girmesinin önü kapanmış oluyor.

Kamu çalışanlarına, kendilerini bekleyen tüm önyargılara ve yasal eşitsizliklere karşılık, kendilerini gizlemekten, iş sırasında veya mesai sonrasındaki hayatlarını kapalı yaşamaktan veya geri adım atmaktan başka yapabilecek bir şey bırakılmıyor.

“Madde 27: Gerek talebeye karşı gerekse hariçte muallimlik sıfatı ile telif edilmeyen iffetsizliği sabit olan”
Seçin Varol – Eğitimde Ayrımcılık Çalışma Grubu

Kaos GL Eğitimde Ayrımcılık Çalışma Grubu olarak LGBTT bireylerin eğitim alanında maruz kaldıkları ayrımcılığı görünür hale getirmek için LGBTT eğitimcilerle yaşadıkları sorunları, deneyimlerini odak alan derinlemesine görüşmeler yapıp bu görüşmeleri rapor haline getirdik.

Görüştüğümüz eğitimcilerin hemen tamamı işlerini kaybedecekleri endişesiyle ya bütünüyle kimliklerini gizlemek zorunda kalmışlar ya da çok sınırlı bir arkadaş grubuyla paylaşabilmişler.

Ders kitaplarında, ders programlarında ve müfredatta cinsel yönelime ve cinsiyet kimliğine dair sağlıklı bilgilere ya hiç yer verilmediğini ya da olumsuz bir biçimde yer verildiğini belirtiyorlar.

Sosyal yaşamda gerek öğrenciliklerinde gerekse iş yaşamlarında arkadaşlarının bir hayli homofobik tutumlar takındıklarını görmüşler. Bu tutumlar alay, aşağılama, küfür şekillerinde olduğu gibi, kimliklerinin açığa çıkması durumunda dışlama, tehdit, taciz ve fiziksel şiddet gibi boyutlara ulaşmış.

Diğer taraftan bu süreçlerde öğretmen sendikalarından destek alamayacaklarını, bunun o örgütler içerisinde de sorun yaratabileceğini düşünüyorlar.

Eşcinsel ve biseksüel eğitimciler herhangi bir disiplin soruşturması altında ilgili kanunun 27. Maddesine tabi tutuluyorlar. Bu maddenin düzenlediği “iffetsizlik” üzerinden eşcinsel olduğu söylenen ya da bir biçimde böyle olduğundan şüphelenilen tüm öğretmenler istisnasız ayrımcılığa maruz kalıyorlar.

Kaos GL / Ali Erol
20.01.2010


Eklenme Tarihi : 22.01.2010
Haber Editörü : Administrator
  «« GERi
Bu haber 493661 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz

    peki bu yeni gelişme eşcinsel ya da bisex ögretmenler içim bir fayda saglayacak mı?ayrıca bu düzenlememin fayda saglayıp sağlamayacağınıda anlamış degilim!
Yazan : karokizi     Beğen
Yorum yazmak için login olunuz


Diğer başlıklardan bazıları.
Haber | Eşcinseller, Sanıldığı Gibi Güçlü Bir Sosyal Grup mu? Eşcinseller, Sanıldığı Gibi Güçlü Bir Sosyal Grup mu?
   Amerika’da kimilerinin eşcinseller için asrın davası olarak adlandırdıkları dava 11 Ocak’tan beri sürüyor. Amerikan Anayasa Mahkemesinde devam eden davada Kaliforniya eyaletinde eşcinsel evliliği yasaklayan kanunun eşcinsellerin ikinci sınıf vatandaş konumuna yerleştirip yerleştirmediği tartışıl...

Haber | Gay`ler mutluluğun zirvesine çıkacak! Gay`ler mutluluğun zirvesine çıkacak!
    LONDRA - Nepal, Everest’in tepesinde eşcinsel evlilikler organize ederek eşcinsel turizminin Asya başkenti olmaya hazırlanıyor. Yeni anayasayla ülkede önümüzdeki mayıstan itibaren eşcinsel evliliklerine izin verilecek. Ülkenin eşcinsel hakları hareketi lideri ve komünist milletvekili Sunil Babu Pa...

Haber | AYŞE ARMAN, KENAN`I KIZDIRDI! AYŞE ARMAN, KENAN`I KIZDIRDI!
   [Önceki Haber] 18 Ocak 2010 13:38 [Sonraki Haber] AYŞE ARMAN, KENAN`I KIZDIRDI! AYŞE ARMAN, KENAN İMİRZALIOĞLU`NA "NEREDEN ÇIKIYOR BU GAY DEDİKODULARI?" DİYE SORUNCA, SİNİRLENEN İMİRZALIOĞLU BAKIN NE CEVAP VERDİ? "Sen ne kadar lezbiyensen ben de o kadar gay`im.. Saçmalığın dik alası. Yanıt v...

Haber | Doktorlar Homofobiyi Öğreniyor Doktorlar Homofobiyi Öğreniyor
   Kendi cinsel kimliğiyle sorun yaşayan birey ya da çocuğunun eşcinsel olmasını istemeyen aileler soluğu bir psikiyatrın kapısında alıyor. Cinsel kimliği değiştirmeye yönelik eylemler de psikiyatriyi bir şiddet alanına dönüştürüyor. Çünkü eşcinsellik tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil. Tedav...

Haber | "Mr. Gay China" yarışmasına polis engeli
   Çin`de, "Mr. Gay China" adlı ilk eşcinsel güzellik yarışması polis tarafından iptal edildi. BBC Çince servisinin haberine göre, Pekin`de dün bir gece kulübünde düzenlenen ve Çin`de eşcinseller için bir açılım olarak görülen yarışma, polis tarafından prosedürlere uygun olmadığı gerekçesiyl...

Haber | Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi İlk Atölyesini Yaptı Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi İlk Atölyesini Yaptı
   Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi, “Eşcinsel Bireylerle Terapötik İlişki Atölyesi”ni 10 0cak 2010 tarihinde, İstanbul’da, alan çalışanı 25 uzmanın katılımı ile yaptı. Atölye, Psikolog İzlem Aybastı’nın cinsel kavramları anlatması ile başladı. “Tarih Süreci İçinde Eşcinselliğin Algılanışı...

Haber | FLAŞ! Ünlü futbol Hakemi Halil İbrahim Dinçdağ Turuncutime’da yazıyor! FLAŞ! Ünlü futbol Hakemi Halil İbrahim Dinçdağ Turuncutime’da yazıyor!
   Türkiye Futbol Federasyonu’nun cinsel ayrımcılığına maruz kalan ünlü futbol hakemi Halil İbrahim Dinçdağ bundan böyle futbol yorumları ile Turuncutime okuru ile olacak…. FLAŞ! Ünlü Hakem Halil İbrahim Dinçdağ Turuncutime’da! Türkiye Futbol Federasyonu’nun cinsel ayrımcılığına maruz kalan ün...

Haber | Türkiye’nin 5. LGBT Derneği Kapatılmak İsteniyor! Türkiye’nin 5. LGBT Derneği Kapatılmak İsteniyor!
   SİYAHPEMBEÜÇGENİZMİR KAPATILAMAZ İNİSİYATİFİ, eylemlerine “SESSİZ” bir şekilde başladı. Türkiye’de kurulan 5. LGBTT derneğinin “Genel Ahlaka ve Türk Aile yapısına” aykırı olduğu iddiası ile kapatılmak istenmesine karşı SiyahPembeÜçgenİzmir Kapatılamaz İnisiyatifi, eylemlerine başladı. 9 Şubat ...

Haber | Gay bakan, Riyad’ı insan hakları için uyardı Gay bakan, Riyad’ı insan hakları için uyardı
   Avrupa’nın eşcinsel olduğunu açıklayan ilk Dışişleri Bakanı olan Guido Westerwelle, Alman hükümetini temsilen Suudi Arabistan’a resmi bir ziyarette bulundu. Suudi Dışişleri Bakanı Prens Saud el Faysal ile bir araya gelen Westerwelle, görüşmenin ardından gazetecilere şu açıklamayı yaptı: “İnsan ...

Haber | Önce baba oldu, sonra kadın! Önce baba oldu, sonra kadın!
   Erzurumlu D.E.`nin hikayesi... Şimdi de mavi kimlik istiyor Erzurumlu 4 çocuklu bir ailenin üçüncü kızı olarak dünyaya gelen 30 yaşındaki D.E, küçük yaştan itibaren kendini erkek gibi hissediyordu. Gördüğü baskılar yüzünden 15 yaşında evden kaçtı. Erkek gibi giyinip erkek gibi davranıyordu. Âşık...


|   İletişim  |   Sözleşme  |   Yardım  |   Site Haritası  |  

Gabile.com bir tanışma, arkadaşlık ve eğlence servisidir.
Bu siteye üye olan herkes Kullanıcı sözleşmesini okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©1999-2013 GaBiLe


GaBiLe Bir Kodme Hizmetidir.
Veri Merkezi