Eşcinsel evlilikleri onaylayan ülkelerin sayısı her geçen gün artıyor. Meksika`da eşcinsel evliliği yasallaştıran yasa tasarısı eyalet meclisinde kabul edildi. Eyalet valisinin ise yasayı onaylamasına kesin gözüyle bakılıyor. Eğer yasa onaylanırsa, Meksika, Latin Amerika`da eşcinsel evliliklerin yasal olduğu ilk başkent olacak. Türkiye`de ise durum çok farklı...
CNN TÜRK) -- Aylar süren tartışmalar sonucu eyalet meclisi eşcinsel evliliklerin yasallaşmasını oybirliği ile kabul etti. Salonu dolduran yüzlerce eşcinsel çift kararı birbirlerine sarılarak ve öpüşerek kutladı.
Eğer, eyaletin Sol Kanat Valisi Marcelo Ebrard`da onaylarsa, Mexico City Latin Amerika`da eşcinsel evliliklerin yasal olduğu ilk bölge olacak.
Koyu katolik olması ve maço kültürüyle adı sık sık gündeme gelen Meksika`da böyle bir seçime gidilmiş olması ise halen tartışma konusu. Ülkenin sağ görüşlü kanadı bu tür evliliklerin aile kavramını yok edeceğini düşünüyor.
Ancak eşcinseller karardan mutlu.
Mecliste kabul edilen yasa tasarısı uyarınca, medeni kanun evliliği bundan böyle bir erkek ile bir kadın arasındaki bir müessese olarak değil iki kişi arasındaki bir müessese olarak tanımlayacak.
Yasa, ayrıca bazı düzenlemelerin ardından eşcinsel çiftlere çocuk evlat edinme hakkı da verebilir.
Eşcinsel evliliği dünya genelinde Belçika, Kanada, Hollanda, Norveç, Güney Afrika, İspanya, İsveç ve ABD`nin beş eyaletinde yasal olarak kabul ediliyor.
Türkiye`deki durum
Türkiye`de ise bırakın evliliği, eşcinsellik konusu bile halen bir tabu.
Türkiye`de eşcinsel olmak toplumsal baskı ve önyargıların yanı sıra hukuki açıdan da zor. Çünkü yasalar eşcinselleri yok sayıyor ve eşcinselliği ise "hastalık" olarak yorumluyor.
Türk eşcinsellerin çoğu vatanlarındaki baskıdan şikayetçi. Sadece Hollanda`da eşcinsel Türklerin baskı nedeniyle açtığı 104 iltica davası var. Bunların 89`u kabul edilmiş.
Türkiye`deki eşcinsel merkezlerin yapmış olduğu bir ankete göre, Türkiye`de eşcinsel olduğu halde karşı cinsten biriyle evli olanların sayısı yüzde 21.
Ankette, "Türkiye`deki eşcinsellerin sosyal etkinlik noktaları nelerdir?" sorusuna da yüzde 84`lük ezici bir çoğunluk, toplumsal baskı ve diğer endişeler nedeniyle `sadece internetteki sohbet odaları` yanıtını veriyor.
Türkiye`de eşcinsel evlilik olur mu?
Peki, açılım rüzgarlarının estiği Türkiye`de eşcinseller için de bir açılım yapılır mı? Her şey demokrasi ve demokratlık için yapılıyorsa böyle bir girişime karşı çıkmak demokrasiyle çelişmez mi?
Sizin düşünceniz ne? Böyle bir girişimi destekler misiniz, desteklemez misiniz? Görüşünüzü neye dayandırıyorsunuz? Bu konuda yorumlarınızı bekliyoruz..
Türkiyedeki eşcinsel toplulugunun evliliği başarıyla yürütecegini sanmıyorum. Öncelkle gayler sex açlığından kurtulup, birlikte yaşama ve paylaşma kültürüne adapte olmalı. Ben bunu türk gaylerinde göremiyorum. iki erkeğin baskın oldugu bir aile kurumunda uzun süre bu hayatı sürdürmek çok zor. Henüz toplum olarak sevmenin bile anlamını bilmiyoruz... Yazan :discopolisBeğen
aslında olmaz degil ama belkide bir 10yıl daha gerekli türkiyede bu konuların tartışılması için aslında azınsanmayacak kadar eşcinsel var ülkede öyleki bir siyasi partinin agzını sulandırmış eşcinsel oylar hmde kim dersiniz şu BDP yani şu kapanan dtp hani terörü desteleyen hani aile içi infazın en fazla yaşandıgı oldukca sert siyaset yapan daha kadınlarına bile insan muamelesi yapamayan bdp insanın gülesi geliyor valla eşcinselleri savunacak hak tanıyacak son kiiler oy avcılıgına çıkmış buda demek oluyorki eşcinsel oyları bugun olmazsa yarın kesinlikle tüm siyasi partiler tarafından göz ardı edilemez hale gelcek seçim öncesi tapu dagıtan ikdidarları düşününce hayal olarak gelmiyor bana eşcinsel evlilik........ Yazan :ilyaaBeğen
uzuzn uzun yazamam ama inşallah olur ama damat yok o ayrı bir mevzu Yazan :MATAHORISBeğen
Türkiye`de şimdilik çok zor ama imkansızda değil..ancak öncelikle evliliği beraber yaşamayı biz eşcinseller henüz başaramıyoruz ve ya çok azkişi başarabiliyor.tüm benzer sitelerden çok fazla kişiyle konuştum.çoğunluk sadece cinsellikten yana.ilişkisi olanlarında çoğu aldatıyor.hatta öyle kişiler var ki ben eşcinsel değilim diyor ben a yım.neyseki bunların sayısı azalıyor.özetle öncelikle kendimiz kabul etmeliyiz beraberliği sadakati ve evliliği.bu bilinç ne yazıkki ülkemizde pek gelişemedi.umarım eşcinseller eşcinsel yaşamı cinselliklerinin dışınada taşır o zaman beraber yaşamanın gerekliliğini farkeder.sonrada evlilik konuşulur. Yazan :sonsuzumutBeğen
Uzakdenizli ««..Agzina saglik her seyi cok guzel ve net yazmissin ..sana katilmamak elde degil ...Herkesin yeni yili kutlu olsun. Yazan :AnonymosBeğen
Önce Türkiyedeki bütün gizli eşcinseller TÜRKLER KORKMAZ deyip ortaya çıkacak, sonra örgütlenecek ve siyasetçilerin ağzını sulandıracak büyük bir oy potansiyeli olacak, sonra meclise ve millet vekillerine baskı yapacak, oyları kaçırmak istemeyen bir millet vekili dişini sıkıp tasarıyı meclise getirecek ve daha sonra oylamada kabul edilmeyecek özellikle bu hukumet tarafından. O önemli değil, böyle bir tasarının meclise bile gelmesi ülkemiz adına çok önemli bir olay, ama o aşamaya hiçbir zaman gelecekmi. Cevabını bulmak çok basit. Örnegin Gabiledeki profillerin yüzde 80 ninden fazlası gizlilik istiyor. Korkuyoruz diyorsunuz ama onlarda korkuyor, birgün gün ışıgına çıkarız diye. Artık hepimizin korkularla yüzleşme zamanı geldi. Acılı olacaktır ama acısız kazanç olmuyor. Zaten yıllardır acı çekiyoruz, belki son bir defa hergün ölmektense altın vuruşu yapıp bekleyelim, birazda onlar korksun.İşte size yeni yılda hayatınızı değiştirecek dilek. Unutmayın tüm GABİLE üyeleri bile örgütlense bişeyleri değiştirir.
YENİ YILINIZ KUTLU VE AYDINLIK OLSUN.
Yazan :uzakdenizliBeğen
Bir erkek ve bir bayanın evlenmesinde ortaya çıkan kavgalar, sorunlar, boşanmaya bile doğru gitse, akraba ve anne-babalar tarafından engelleniyor. Yani toplum heterosexüel evlilikleri onaylıyor, kutsuyor. Devam etmesini istiyor. DEvlette evlilerden daha az vergi alıyor BATI ülkelerinde. İki erkeğin evlenmesinde ise, aşk ve meşk bitince, alttan gelen bir aile desteği ve baskı yok. Ailelerin hiç biri, oğlum ve damadım demek istemiyor. Bir doğurganlık ve gen taşıma olayı yok. Bir erkek diğerini, bir kadının yaptığı gibi TAM anlamıyla içine alamıyor. Koruyuculuk ve sonsuz şefkat yok. Türkiyede toplumun tiksindiği ve rezil bir durum bu eşcinsellik ve eşcinsel evlilik. Gay evlilikler, sözde bağlılığın yaşandığı, ama her iki erkeğin de başka yüzlerce farklı insanlarla yattığı bir kurum haline dönüşüyor. Türkiyede eşcinsellerin, evlilikten cok daha büyük sorunları var. İşsizlik, barınma, kalacak yer sıkıntısı, maddi zorluklar vs. Türkiyede, eşcinsellerin işyerinde eziyet görmediği bir durum yok. Bence en büyük sorun işsizlik ve ayrımcılık, bu konularda yoğunlaşmalıyız. Yasal düzenlemeler yapılmalıdır hemen. Herkes çaba göstersin. Yazan :CalgaryBeğen
Acikcasi ben Turkiye de boyle bir seyi onaylamam.
Cunku, bizler evliligin ne oldugunu henuz bilmiyoruz yani iki farkli cinsten insanlar bile bunu bilmiyorlar.
Kisiler kendilerini tanimadan evleniyorlar ve bu surec icersinde kendisini tanimayan kisi karsisindaki insani tanima cabasi icine giriyor.
Turkiye de ise escinsellik cinsel bir tercihten ote sex yapma bicimi olarak goruluyor nitekim boyle dusunenelerde cok kizamiyorum cunku sex yapabilmeyi cinsel ozgurluk zanneden insanlar oldugu surece evet escinselligi oyle gorecekler.
Hepimiz internet sayesinde dunyanin bir cok yerine ulasabiliyoruz ve bir cok Avrupa ulkesinde goruyoruz ki escinl insanlar birbirleyirle gayet arkadascil ve normal insanlar her konuda oldugu gibi yine biz anormal davraniyoruz.
Avrupa da dogru Amerika da isee belkii dogru olabilecek olan bu evlilikler Turkiye de aslaa dogru olmaz. Mahkemelerde ki bosanma sayisi on katina firlar bu kadar eminim... Yazan :moonybBeğen
birliktelik yanlis degil evlilik neden yanlis olsun.vergi alirken sen escinselsin senden vergi almiyoruz demiyor devlet ama evlemeye geldimi ayrimcilik yapiyor.escinsel bir erkegin yada lesbiyen bir bayanin hayatini kiminle birlestirir kendisi kara verebilir. türkiye artik cagin gerisinde kalmamali. escinsel birliktelikte istiyoruz evlilikte. buda bizim hakkimiz. devlet yasal düzenlemeleri derhal vakit gecirmeden yapmali. türkiyede yasayan milyonlarca escinsel var ve demokratik haklarin verilmesini istiyor. hem resmi nikah hemde dini nikah istiyoruz. esitlik ancak böle saglanir. Yazan :olgun444Beğen